Videospeler inladen...

We slikken minder antidepressiva, al is de daling miniem

Vorig jaar kregen net geen 1.200.000 Belgen antidepressiva voorgeschreven, het jaar ervoor waren het er nog 2.000 meer. Een minieme achteruitgang, maar na jaren met stijgende cijfers is het opvallend. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block hoopt dat de kentering is ingezet, schrijft Het Nieuwsblad.

Dat de Belg sukkelt met depressies is genoegzaam bekend. Dat is ook te zien aan het aantal gebruikers van antidepressiva, dat aantal steeg jaar na jaar. Maar nu is er een daling, zij het miniem: vorig jaar kregen 1.199.586 patiënten een medicijn voorgeschreven, het jaar ervoor waren het er nog 1.202.040 om exact te zijn. Hoe dan ook, het blijft een hallucinant cijfer: 1 op de 10 Belgen slikt iets tegen depressie.

Een ommekeer? Is de daling definitief ingezet? Moeilijk te zeggen, zeker ook omdat het aantal dagdosissen wél weer is gestegen.  Dat gaat over 325 miljoen in totaal, een patiënt neemt gemiddeld 270 dagen medicatie. Dat is allemaal wel in lijn met een nieuwe richtlijn die bepaalt dat huisartsen minder snel mogen voorschrijven bij lichte symptomen. Bij ernstige depressies moeten patiënten hun medicijnen wel lang genoeg innemen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is voorzichtig positief: "Ik wil geen victorie kraaien, maar ik zie een eerste teken van een kentering. Ik besef dat we moeten voortwerken op de weg die nu ingeslagen is: alle zorgverleners betrekken, goede richtlijnen geven en de mensen informeren dat bij lichte depressies de oplossing niet in pillen ligt. De terugbetaling van de psycholoog zal daarbij kunnen helpen."

Vanaf volgend jaar wordt een bezoek aan de psycholoog inderdaad terugbetaald, toch voor patiënten met een psychische aandoening. De Block wil zo elk jaar 120.000 mensen helpen. Maar heel wat artsen wezen er al op dat er een veel bredere steun nodig is (lees: meer centen) bij de begeleiding van psychisch zieken.  

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen