Video player inladen ...

Zo krijgt u vandaag meteen de uitslag van uw gemeente op uw smartphone en kunt u overal de liveshow volgen

Waar u ook bent: vandaag hoeft u niets te missen van de verkiezingen. We sturen een melding naar uw smartphone zodra het resultaat van uw stad of gemeente bekend is en ten allen tijde kan u inpikken in de verkiezingsuitzending met Martine Tanghe en Ivan De Vadder, die u onderaan in beeld in onze app ziet verschijnen. Daarvoor moet u wel de meest recente versie van de app van VRT NWS downloaden.

1. Meldingen met het resultaat van al uw favoriete steden en gemeenten zodra die bekend zijn

In de app van VRT NWS kan u aangeven wat uw favoriete steden en gemeenten zijn. Vandaag zal dan op het beginscherm van uw smartphone een melding verschijnen met de uitslag van die steden en gemeenten, zodra die bekend zijn. U kunt alleen uw eigen woonplaats aanvinken, maar net zo goed ook de plaats waar u bent geboren, hebt gestudeerd, hebt gewoond of de steden en gemeenten die u nog interesseren. Heeft u de app van VRT NWS al? Dan is het belangrijk dat u de meest recente update doorvoert, dat kan u hier voor iOS en Google Play. Heeft u de app van VRT NWS nog niet? Dan kan u hem hier downloaden voor iOS en Google Play.

(Lees verder onder de video)

Video player inladen ...

2. Volg overal alle resultaten

Vandaag verschijnt bovenaan onze app, website en mobiele site een erg gebruiksvriendelijk blok waarmee u alle resultaten van alle gemeenten kunt raadplegen, waar u zich ook bevindt. In onze app zullen eerst de steden en gemeenten verschijnen die u als uw favorieten hebt aangevinkt, en daarna de selectie van onze redactie. Onze politieke ploeg zal een selectie maken van de op dat moment meest relevante en meest recente uitslagen om in de kijker te zetten, maar met de zoekbalk kan u alle andere gemeenten opsnorren. 

(Lees verder onder de foto)

3. Stel zelf uw coalitie samen

Eens de resultaten van uw gemeente binnen zijn zal u zelf ook een coalitie kunnen samenstellen. In dat blok klikt u dan op het woord "coalitie". Daar kan u het aantal zetels van verschillende partijen laten optellen, om te zien of ze samen een meerderheid vormen. Is uw favoriete coalitie mathematisch mogelijk? In een paar kliks komt u het te weten.

(Lees verder onder de foto) 

4. Mis niets van de liveshow op alle digitale platformen

Vandaag presenteren nieuwsanker Martine Tanghe en politiek journalist Ivan De Vadder de hele middag en avond de verkiezingsuitzending op één. Tim Verheyden vertelt wat er op sociale media gebeurt en van overal in het land brengen journalisten verslag uit. Op de website vrtnws.be vindt u de livestream van die show op een prominente plaats. In de app zal onderaan het beginscherm een blauwe balk verschijnen waarmee u naar de show kunt kijken. Op de site en app zal u ook alle nieuwe en relevante updates kunnen volgen in een liveblog.

5. Volg al het nieuws over uw stad of gemeente op de gemeentepagina’s

KIES18, zo heet de pagina op vrtnws.be waar u al het belangrijkste nieuws in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen kunt volgen. Van daaruit kan u ook doorklikken naar een pagina over uw stad of gemeente. Van alle 308 Vlaamse gemeenten bouwden we in samenwerking met de regionale redacties van Radio 2 een pagina waarop u kunt vinden wat de inzet van de verkiezingen is, wie het tegen wie opneemt en meer nieuws, als dat er is.

VIDEO: Tim Verheyden geeft tekst en uitleg bij de nieuwe versie van de app. 

Video player inladen ...