Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Pakistan wil de nationaliteit verlenen aan 1,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen

De nieuwe Pakistaanse premier Imran Khan wil niet minder dan 1,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen in zijn land het burgerschap aanbieden. Toeval of niet, de meesten van die mensen behoren tot de Pashtun, dezelfde bevolkingsgroep als Imran Khan zelf.

Tijdens de kiescampagne had Imran Khan aangekondigd met de grove borstel doorheen Pakistan te gaan en dat lijkt toe nu toe ook het geval. Zo worden op grote schaal limousines en helikopters van ministeries en overheidsdiensten te koop aangeboden om een iets meer sobere levensstijl te promoten.

Premier Khan wil naast de corruptie echter ook het vluchtelingenprobleem in zijn land aanpakken. Pakistan is een van de grootste gastlanden voor vluchtelingen te wereld. Er zouden zeker 2,7 miljoen vluchtelingen uit buurland Afghanistan wonen en de kans dat die in de nabije toekomst terugkeren, is theoretisch.

Khan wil nu de Pakistaanse nationaliteit verlenen aan Afghaanse vluchtelingen van wie kinderen geboren en opgegroeid zijn in Pakistan. Dat zou slaan op 1,5 miljoen van die vluchtelingen.

Nu is dat niet echt nieuw, want volgens een wet uit 1951 heeft iedereen die in Pakistan geboren wordt, recht op de nationaliteit. Dat was in de periode dat nog veel moslims uit India zich daar kwamen vestigen. In de praktijk kregen Afghanen of andere vluchtelingen echter zeer zelden de nationaliteit en Imran Khan wil daar nu wel werk van maken. Enkele jaren geleden heeft een vorige regering in Pakistan nog eens 600.000 Afghanen teruggestuurd.

Menslievendheid of.... kiespubliek uitbreiden?

Voor die vluchtelingen zou de beslissing van Khan een groot verschil kunnen maken en het begin van een nieuw leven kunnen betekenen. Toch verwijten critici de premier dat hij naast humanitaire ook electorale belangen nastreeft.

Zo behoren de meeste Afghaanse vluchtelingen tot de Pashtun, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan en de tweede in Pakistan. Laat nu Imran Khan zelf een Pashtun zijn en -toeval of niet- hij scoort ook de meeste stemmen bij zijn volksgenoten. De oppositie zal er dan ook als de kippen bij zijn om Imran Khan te verwijten dat hij zijn kiespubliek met 1,5 miljoen mensen wil uitbreiden en dat ten koste van partijen die steunen op de Punjabi's (grootste groep in Pakistan) of Sindhi's (die van de Bhutto-familie).

Khan heeft echter een antwoord klaar: de maatregel slaat niet enkel op Afghaanse vluchtelingen, maar ook op inwijkelingen uit Bangladesh of zelfs Rohingya uit Myanmar voor zover die aan de voorwaarden voldoen.

Afghaanse kinderen worden als vluchteling geregistreerd in Pakistan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen