Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten: "Door twee koppige partijen is er geen oplossing voor Belfius, en géén voor Arco"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat de Arco-regeling losgekoppeld moet worden aan de beursgang van Belfius. Ze wil dat een mogelijke oplossing eerst wordt voorgelegd aan Europa. Dat zei ze in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren zei N-VA-voorzitter Bart De Wever nog aan VRT NWS dat volgens hem de kans klein wordt dat er ooit nog een vergoeding komt.

Vorige week besliste de regering Michel om de beursgang van de bank Belfius uit te stellen. Het beursklimaat was er niet naar. De beslissing betekende meteen ook dat de Arco-coöperanten nog langer op een eventuele vergoeding moeten wachten, want de regeling voor Arco was gekoppeld aan de beursgang. Dat was vooral pijnlijk voor CD&V, en vicepremier Kris Peeters, die de regeling uit de brand sleepte. Maar Peeters hoopt dat de strijd nog niet verloren is. "Uitstel is geen afstel", zei hij vorige week.

Opnieuw hebben twee koppige partijen zich tegenover elkaar geplaatst met als resultaat: geen oplossing voor Belfius en geen oplossing voor Arco

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vraagt zich nu toch af of CD&V het zichzelf niet te moeilijk maakt. Nadat een eerste Arco-deal door het Europese Hof van Justitie was afgekeurd omwille van "ongeoorloofde staatssteun", zei vicepremier Peeters dat het niet nodig was om opnieuw naar Europa te gaan om de nieuwe deal te laten toetsen. "Ik stel alleen vast dat de partij plots weigert om naar Europa te gaan en vervolgens het hele dossier ook nog eens koppelt aan Belfius. Dat begrijp ik niet", zegt Rutten. "Mijn boodschap is: koppel dit dossier los van Belfius. Opnieuw hebben twee koppige partijen zich tegenover elkaar geplaatst met als resultaat: geen oplossing voor Belfius en geen oplossing voor Arco."

Dat er nooit nog een regeling komt voor Arco, dat wil Rutten niet gezegd hebben. "We zijn een partij die altijd bereid is om naar oplossingen te zoeken", zegt Rutten. Maar tegelijk zegt ze ook: "Als je elke keer opnieuw hetzelfde blijft proberen, en je weet dat het niet lukt, dan grenst dat aan de waanzin. Als er een oplossing komt moet ze rechtsgeldig zijn, en tot nu toe heb ik nog geen enkele oplossing gezien die aan de regels voldoet".

N-VA-voorzitter Bart De Wever was gisteren in "Het Journaal" duidelijker. "Vóór de verkiezingen van mei 2019 zal er geen vergoeding meer zal komen voor de Arco-coöperanten", zei hij. Sterker nog, volgens De Wever is de kans sowieso erg klein dat er ooit nog een compensatie komt. Hij roept CD&V op om daar eerlijk over te zijn. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen