Videospeler inladen...

"CD&V speelt politieke spelletjes, Francken laat blijkbaar zonder overleg illegalen vrij. Kan het nog gekker?"

CD&V-burgemeesters die snelwegparkings sluiten, een N-VA-staatssecretaris die criminelen zonder papieren vrijlaat: Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten kijkt met open mond naar de situatie rond de transmigranten, zo zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Dan zeg ik: 'Alsjeblieft, gebruik je verstand. Ga op een ordentelijke manier bij elkaar zitten en los dit op'."

Vanochtend raakte bekend dat er de voorbije week sans-papiers zijn vrijgelaten uit gesloten centra, terwijl ze criminele feiten op hun kerfstok hebben. Ze moesten plaatsmaken voor transmigranten, omdat die volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voor meer overlast zorgen. 

Francken zei daarover in "De ochtend" al dat hij zijn administratie gaat vragen om dat niet meer te doen. Rutten zegt dat "vreemd" te vinden. "Dat doe je eerst, niet nadien."

Stop met dit pingpongspel waardoor we nu in een situatie belanden waarin er criminelen vrijgelaten worden

Gwendolyn Rutten, voorzitter Open VLD

De Open VLD-voorzitter ergert zich blauw aan hoe het moeilijke dossier rond transmigranten wordt aangepakt. "Ik zie aan de ene kant politieke spelletjes van CD&V-burgemeesters die plots parkings afsluiten. Die denken daarmee het probleem op de tafel van de staatssecretaris te leggen. En aan de andere kant zie ik een staatssecretaris die blijkbaar zonder overleg heeft beslist om dan maar mensen die hier illegaal verblijven vrij te laten, in de perceptiestrijd om iets te doen tegen transmigranten. Kan het nog gekker?"

"Ik zou willen oproepen: gebruik jullie gezond verstand. Bewaak die parkings. Zorg dat er op die manier wordt opgetreden tegen mensensmokkelaars. Maar stop met dit pingpongspel waardoor we nu in een situatie belanden waarin er criminelen vrijgelaten worden."

"Los dit op"

Verkiezingskoorts? "Ik ben daar eigenlijk zeker van", stelt Rutten fors. "Men wil de hete patat naar elkaar doorschuiven. Ze rollen hard met spierballen tegenover elkaar. Het resultaat is één grote puinhoop en illegalen die vrij rondlopen. Dan zeg ik: 'Alsjeblieft, gebruik je verstand. Ga op een ordentelijke manier bij elkaar zitten en los dit op. Aan de ene kant komt de verkeersveiligheid in gedrang en aan de andere kant gaan illegalen en criminelen lopen."

Er zijn geen gemakkelijke oplossingen, maar dit is echt de wereld op zijn kop

Gwendolyn Rutten, voorzitter Open VLD

Rutten vraagt zich zelf ook luidop af of je met zulke politieke spelletjes nog beslissingen kunt nemen in een regering. "Mensen verwachten van ons dat we ons werk doen. Dus ik roep CD&V en N-VA op om hun verstand te gebruiken. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen, maar dit is echt de wereld op zijn kop."

Meest gelezen