Siegfried Bracke kritisch voor eigen partij: "N-VA is niet de Niet zo Vriendelijke Aanhang van Bart De Wever"

"Ferm van gedacht verschillen, het mag. Maar al dat schelden, tieren, beledigen, dat tempeesten zonder temper: het wordt mij geregeld teveel", schrijft Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in een opinietekst. Bracke roept op om de toon in de aanloop naar de lokale verkiezingen te matigen. Hij kijkt uitdrukkelijk naar zijn eigen partij: "Ik wil bij de partij zijn van rustige, redelijke, geciviliseerde mensen. N-VA is niet de Niet zo Vriendelijke Aanhang (van Bart De Wever)." 

Een "beschaafd politiek debat" en "creatieve, intelligente, verrassende en verrijkende media". Daarvoor doet Kamervoorzitter en N-VA-kandidaat in Gent een oproep in een opinietekst. Als campagne zal hij in aanloop van de lokale verkiezingen elke dag "minstens één gedachte, woord en/of beeld" delen, schrijft Bracke op Twitter: 

"Als we nu eens zouden stoppen met roepen en schelden, op sociale media en elders?", stelt Bracke voor. Opvallend, hij wijst daarbij ook naar zijn eigen partij. "Ik wil bij de partij zijn van rustige, redelijke, geciviliseerde mensen. N-VA is niet de Niet zo Vriendelijke Aanhang (van Bart De Wever)."

Bracke vindt het politiek debat soms te hard. "Kort en selectief geheugen", reageert Ben Segers van de SP.A-studiedienst. Hij sluit een tweet bij waarin Bracke met scherp schiet op Segers: 

Bracke is in zijn tekst ook kritisch voor de media. Hij noemt het Radio 1-programma De Wereld Vandaag "hijgerig gedoe". "Als je dat uitgezeten hebt kan de wereld vandaag je gestolen worden, en lever je je volgaarne over aan Netflix: daar weet je helemaal zeker dat het fictie is."

Bracke staat op de 27ste plaats op de N-VA-lijst in Gent. Eerst zou hij de lijst trekken, maar na een schandaal over Brackes vergoedingen bij Telenet en een conflict met de nieuwe lijsttrekker Elke Sleurs, kreeg hij een plaats in het midden van de lijst. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt werd de nieuwe lijstrekker voor N-VA in Gent. Elke Sleurs zal de lijst duwen. 

Meest gelezen