Strijd om opvolging Commissievoorzitter Juncker barst los

Verschillende Europarlementsleden hebben zich al kandidaat gesteld om de zogenoemde 'Spitzenkandidat' te zijn voor hun partij. Het systeem met Spitzenkandidaten houdt in dat iedere Europese familie een topkandidaat aanduidt voor het commissievoorzitterschap.  

In november volgend jaar eindigt het mandaat van Jean-Claude Juncker en moet Europa dus een nieuwe Commissievoorzitter aanstellen. De strijd om die functie is intussen helemaal losgebarsten. Heel wat Europarlementsleden stellen zich kandidaat om 'Spitzenkandidaat' te worden. Het systeem met Spitzenkandidaten houdt in dat iedere Europese familie een topkandidaat aanduidt voor het commissievoorzitterschap. De topkandidaat van wie de fractie vervolgens de meeste stemmen binnenhaalt bij de Europese verkiezingen, wordt de nieuwe voorzitter van de Commissie. Juncker werd in 2014 de eerste die kon profiteren van deze procedure. 

Voor de Europese socialisten liet Europees commissaris Maros Sefcovic (rechts op de foto bovenaan) vandaag weten dat hij zich officieel kandidaat heeft gesteld om de Spitzenkandidat te zijn. Sefcovic is een Slovaak van 52. Hij is al negen jaar Europees commissaris. Europees commissaris Maros Sefcovic heeft zich nu officieel kandidaat gesteld om de Spitzenkandidat te zijn voor de partij van de Europese Socialisten. 

De Nederlander Bas Eickhout stelde zich vandaag dan weer kandidaat als Spitzenkandidat voor de Europese Groenen. Daarmee gaat hij de strijd aan met de Belgische gynaecologe en fertiliteitsexperte Petra De Sutter (centraal op de foto bovenaan). Naast Eickhout en De Sutter stappen ook Ska Keller (Bündnis 90/Die Grünen) en Atanas Schmidt (Zelena Partija) in de race.

De vier kandidaten voor de Groenen moeten tegen 28 september steun vergaren bij minstens vijf andere groene partijen. Op een congres eind november in Berlijn worden de twee groene Spitzenkandidaten dan genomineerd. De Europese groenen stuurden ook bij de Europese verkiezingen van 2014 al twee boegbeelden de arena in. Toen waren dat Keller en de Fransman José Bové.

Bij de Europese Volkspartij toonde de leider van de partij in het Europees Parlement, de Duitse Manfred Weber (links op de foto bovenaan), zich bereid om de Spitzenkandidat te worden.

De zogenoemde Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (ACHE) heeft officieel twee kandidaturen: de Tsjech Jan Zahradil en de Duitser Olaf Henkel.

Meest gelezen