Videospeler inladen...

Staatssecretaris Francken: "32 van de vrijgelaten mensen zonder papieren werden eerder veroordeeld"

32 van de mensen zonder papieren die vorige week werden vrijgelaten uit gesloten centra zijn bekend voor het verstoren van de openbare orde. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in "Terzake". Die 32 mensen zonder papieren kregen dus eerder een veroordeling, zaten hun straf uit, maar konden nog niet worden uitgewezen. Ze zaten daarom in een gesloten centrum, waar Francken hen vrijliet om plaats te maken voor transmigranten. 

Vorige week moest staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) 202 mensen vrijlaten uit twee gesloten centra. Zo maakte hij plaats voor transmigranten. Volgens het zogenoemde "negenpuntenplan" voor transmigratie van staatssecretaris Francken en vicepremier Jambon moeten transmigranten namelijk tijdelijk worden opgesloten in die gesloten centra.

Vanmorgen bleek dat bij die vrijgelaten sans-papiers minstens één crimineel zou zijn, onder meer veroordeeld voor diefstal met geweld. "De wereld op zijn kop", zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten daarover in "De Ochtend" op Radio 1. "Hallucinant", vindt Wouter Beke, voorzitter van CD&V. 

Maar volgens Francken zijn onder de vrijgelaten mensen zonder papieren nu niet minder dan 32 eerder veroordeeld. Francken maakt zich sterk dat die veroordeelden hun straf al hebben uitgezeten. "Maar of mensen in de gevangenis hebben gezeten, dat is een zaak van Justitie", zegt Francken. 

Francken benadrukt dat hij zo veel mogelijk van de veroordeelde  migranten probeerde uit te wijzen. "Dat lukt beter dan ooit tevoren", zegt hij. "Maar het gebeurt nog dat ik die mensen niet geïdentificeerd krijg in de periode dat ze in een gesloten centrum zitten", zegt Francken. "Omdat ik geen laissez-passer krijg, omdat de ambassades hen weigeren,..." 

Het duurde lang voor er concrete cijfers kwamen over de vrijgelaten mensen zonder papieren, en eventueel mensen met een strafblad. Waarom duurde dat zo lang? "Als men mij zondagavond zo'n gegevens vraagt, zou ik niet weten wie ik zou moeten bereiken op mijn administratie", zegt Francken. "De directrice van het gesloten centrum in Merksplas is tot vannacht in het centrum geweest om alle dossiers na te kijken." Toch kon Francken deze ochtend nog geen cijfers voorleggen. 

Wordt Francken voorzichtiger?

Francken klinkt nu voorzichtiger dan deze zomer, toen hij aangaf dat hij het Maximiliaanpark in twee weken zou kunnen ontruimen als hij burgemeester van Brussel zou zijn. "Je kan het balletje wegslaan, maar het komt er altijd op neer, als een jokari, dat er te weinig plaats zijn in de gesloten centra", zegt Francken nu. "We moesten die plaatsen vrijmaken."

Mogelijk ontstaat er nu een nieuwe stroom aan kritiek over het migratiebeleid van Francken. "Maar ik krijg al vier jaar harde kritiek van mijn coalitiepartners", reageert Francken laconiek. "Bij de Soedancrisis moest ik ontslag nemen. Ik ben dat intussen al gewoon." Of Francken zijn geloofwaardigheid verliest doordat hij veroordeelde sans-papiers moet vrijlaten? "Dat is aan de kiezer om te oordelen. In mei 2019 zullen we weten hoe het zit met de geloofwaardigheid van mij, mijn kabinet en mijn beleid."

Hoe wil Francken het migratieprobleem verder aanpakken? Opnieuw pleit hij voor een Europese oplossing, met ontschepingsplatformen in Noord-Afrika. Daarnaast maakt Francken duidelijk dat hij nog extra plaatsen voor migranten wil bijbouwen.  Een centrum in Antwerpen zal klaar zijn in 2020-2021 en er komt een centrum in Charleroi. Daarbovenop wil Francken nog een nieuw centrum tegen de zomer, waarvoor nog geen locatie bekend is. Daarvoor doet hij deze vrijdag een voorstel aan de regering.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Theo Francken in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen