Videospeler inladen...

Stemming over nieuwe opperrechter in de VS wordt wellicht uitgesteld na beschuldiging van aanranding

In de laatste rechte lijn lijkt de benoeming van de conservatieve rechter Brett Kavanaugh in de Senaat ten minste op uitstel te botsen. Zelfs enkele Republikeinse senatoren willen de vrouw horen die beweert dat ze door Kavanaugh werd aangerand.

Normaal had de Senaatscommissie donderdag moeten stemmen over de kandidatuur van Brett Kavanaugh. Later zou de voltallige Senaat dat dan doen. De Republikeinen hebben daar een kleine meerderheid en dus was verwacht dat de kandidaat van president Donald Trump het zou halen.

Dat er nu een vrouw is opgedoken die beweert dat ze als tiener werd aangerand door een dronken Kavanaugh, lijkt echter zand in de benoemingsmachine te doen vallen. De vrouw heeft zichzelf geïdentificeerd als de psychologe en professor Christine Balsey Ford en ze wil samen met haar advocaat getuigen voor de Senaatscommissie.

De Republikeinse meerderheid kan dat wegwuiven, maar minstens een senator, Jeff Flake uit Arizona, vindt dat de vrouw gehoord moet worden vooraleer er gestemd kan worden. Omdat de Republikeinen in die Senaatscommissie maar een zetel meer hebben dan de Democraten, is de beslissing van Flake al voldoende voor uitstel, maar ook andere Republikeinen zou eerst naar de vrouw willen luisteren.  

Opvallend is ook de reactie van Kellyanne Conway, een adviseur van president Trump die doorgaans zijn standpunten hevig verdedigt. "Professor Ford (het slachtoffer) mag niet beledigd of genegeerd worden", luidt het bij haar. Het is volgens haar echter aan de Senaatscommissie om te beslissen of die de vrouw wil horen.

De vrouw in kwestie is Democratisch, maar een stevig getuigenis zou de benoeming van Kavanaugh kunnen doen uitstellen of zelfs afstellen. In dat geval zou president Trump een nieuwe kandidaat moeten voorstellen, maar die zal niet benoemd kunnen worden vooraleer er begin november nieuwe parlementsverkiezingen zijn in de VS en dan kunnen de kaarten geschud zijn. Bovendien zou het niet benoemen van Kavanaugh een stevige blamage zijn voor president Trump.

Een benoeming in het Hooggerechtshof is voor het leven. Met de huidige vacature is er daar nu gelijkheid tussen liberale en conservatieve rechters.

Meest gelezen