Videospeler inladen...

Trump port Peking opnieuw: 10 procent heffingen op 200 miljard aan Chinese goederen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe invoerrechten van 10 procent aangekondigd op 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen. Trump belooft ook nieuwe invoerrechten op 267 miljard dollar bijkomende goederen als Peking reageert met tegenmaatregelen. China op zijn beurt zal "zich vastberaden verdedigen", klinkt het.

"De invoerrechten gaan in op 24 september en zullen oplopen tot 10 procent tot eind dit jaar. Op 1 januari gaan de invoerrechten omhoog tot 25 procent", zegt president Trump in een persbericht. "Als China represailles neemt tegen onze landbouwers of andere industrieën, zullen we onmiddellijk fase 3 in werking stellen. Dan komen er invoerrechten op 267 miljard dollar bijkomende importgoederen."

Azië-kenner Veerle Devos legt uit dat Trump deze keer 600 producten viseert: "Rijst, meubelen, handtassen en baseballhandschoenen, en nog veel meer, goed voor bijna 40 procent van alle invoer uit China. President Trump wil China dwingen om een einde te maken aan oneerlijke concurrentie en de "diefstal van Amerikaanse technologie"."

Technologiebedrijf Apple laat veel van zijn producten in China maken en zou anders zelf slachtoffer worden van Trumps nieuwe sancties 

Azië-kenner Veerle De Vos

Eerder voerde Trump al invoerrechten in ter waarde van 50 miljard dollar. De totale import in 2017 van China in de VS bedroeg 505,5 miljard dollar. De Verenigde Staten hebben met andere woorden het handelsconflict met China fel op de spits gedreven.

De deur blijft evenwel open voor gesprekken, luidt het. Enkele groepen producten, waaronder Smart Watches van Apple en Bluetooth-artikelen blijven wél vrijgesteld, zegt het Witte Huis. "Opvallend", analyseert Veerle De Vos. "Technologiebedrijf Apple laat immers veel van zijn producten in China maken en zou anders zelf slachtoffer worden van Trumps nieuwe sancties."   

Trump tweette gisteren ook: "Als andere landen geen eerlijke deals sluiten met ons, worden ze belast." Kostenverhogingen zijn tot dusver nauwelijks merkbaar, aldus de president.

China zal "zich vastberaden verdedigen"

China had al voor een verdere escalatie van het handelsconflict gewaarschuwd. Geng Shuang, een woordvoerster van het ministerie van Handel in Peking, bevestig tdat China met "tegenmaatregelen" zal komen als de VS nieuwe heffingen invoert. Het zal zich "vastberaden verdedigen".

De beurs in Shanghai anticipeerde al op de nieuwe heffingen. De Shanghai Composite sloot gisteren 1,1 procent lager tot 2.651 punten. Dat was de laagste stand in vier jaar. China overweegt nu om het aanbod tot een gesprek van de VS-regering af te slaan. China zal niet onderhandelen terwijl het een pistool op zich gericht ziet, bericht de Wall Street Journal.

Kunnen Chinezen tegenmaatregelen nemen?

China dreigde er al mee om nieuwe invoerheffingen in te voeren op producten ter waarde van 60 miljard dollar, nadat het eerder heffingen op 50 miljard dollar afkondigde. Maar de mogelijkheden om met invoerheffingen op Amerikaanse import te repliceren zijn beperkt: de VS voerde vorig jaar slechts voor 130 miljard dollar uit naar China.

Waarnemers wijzen erop dat China wel op andere manieren represailles kan nemen om Washington onder druk te zetten. Zo kan China het bedrijven als Starbucks, Apple of Nike, die al jaren enorm profiteren van de consumptiedrift van de Chinese bevolking, moeilijk maken om zaken te doen.

AP2007

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen