Wat staat er op het spel in Alken?

In 2012 was de situatie voor de verkiezingen heel anders dan nu. Ze hadden er in Alken maar een verzuurde en turbulente legislatuur achter de rug, met veel geruzie en onenigheid. Het recente bestuur heeft rust gebracht en het zou best wel eens kunnen dat burgemeester Marc Penxten (N-VA) ervoor beloond zal worden op 14 oktober. Of verrassen de vele politieke nieuwkomers en jongeren op de lijsten? 

Ondernemer Marc Penxten pakt graag uit met zijn plannen, zoals Alken Valley 2020.  Een nieuw plan om de buurt van het Laagdorp, de Dorpsmolen, domein De Alk en de Herkvallei op te waarderen. Zo zullen de speeltuin en het verkeerspark worden gemoderniseerd, en zitten ook de uitbreiding van de molen en het molengebouw in de plannen. 

Op de N722 - de steenweg van Hasselt naar Sint-Truiden - worden fietspaden aangelegd en rioleringswerken gedaan. Werken die al lang nodig waren. Fietsveiligheid is een grote bekommernis die veel aandacht van alle partijen krijgt bij deze verkiezingen. 

Eigen meerderheid

Een nieuwe legislatuur dan met een N-VA burgemeester aan het roer? De oppositie lijkt in verspreide slagorde naar de verkiezingen te gaan. Zo hebben enkele raadsleden de CD&V verlaten. Bij CD&V trekt de gepensioneerde Paul Dirickx de lijst. 

De concurrentie zal eerder uit de eigen meerderheid komen (coalitie Groen, N-VA, Open VLD). Zo wordt schepen van Ruimtelijke Ordening André Vanhex (Open VLD) wel eens de schaduwburgemeester van Alken genoemd.  En dan is er nog Igor Philtjens (Open VLD), die zijn strepen al heeft verdiend als gedeputeerde van Toerisme bij de provincie. Hij is de lijsttrekker voor Open VLD, en zou wel eens goed kunnen scoren. Open VLD trekt met de leuze "allemaal Alken" naar de kiezer. Het zet in op een fietsbeleidsplan, heeft aandacht voor de lokale handelaars en voor jongeren.

Groen gaat voor ook voor fietsveiligheid en OCMW-voorzitter Frank Vroonen wil ook graag meer aandacht voor de groeiende groep ouderen in de gemeente.

En dan is er nog Helemaal Alken, links progressief, met als lijsttrekker Marcia Croes, een nobele onbekende in de politiek. Zij wil opnieuw middelbaar onderwijs in Alken en meer jobs in eigen gemeente.

Jong geweld

Opvallend is dat er in Alken ook heel wat jongeren opkomen bij de verkiezingen. Tine Kellens bijvoorbeeld - die nog maar 19 jaar oud is - komt op voor N-VA. Ze studeert Retailmanagement en wil gelijke kansen voor iedereen. Dan is er ook Charlotte Geboers, ook 19 en studente geschiedenis in Leuven. Ze komt op voor Groen en wil zich inzetten voor de belangen van jongeren. Lauren Dethier staat op de lijst van Open VLD en is master in de taal- en letterkunde en lector Nederlands, zij is met haar 23 de jongste bij Open VLD.

Veel politieke nieuwkomers en jongeren dus op de lijsten, die misschien nog wel eens kunnen verrassen op 14 oktober!

Meest gelezen