Wat staat er op het spel in Diepenbeek?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 had de Diepenbekenaar de keuze uit maar liefst zeven kieslijsten. Er waren toen ook 2 nieuwe spelers waaronder PUUR van huidig burgemeester Patrick Hermans. De andere nieuwkomer was DAAD van voormalig LDD-er Lode Vereeck, die nu de verkiezingslijst trekt voor Open VLD. Puur vormde uiteindelijk een coalitie met N-VA, CD&V en Open VLD.

In 2016 ging DAAD op in PUUR maar onder meer Lode Vereeck had de partij toen al verlaten. Na zijn terugkeer naar de nationale Open VLD in 2014, is hij nu dus lijsttrekker voor de liberalen in Diepenbeek, de partij die nu al erg zichtbaar in het straatbeeld aanwezig is met een erg verjongde verkiezingslijst. Nochtans was het lange tijd onduidelijk wie lijsttrekker zou worden bij Open VLD. Toen Ilse Pipeleers om gezondheidsredenen afhaakte, nam Lode Vereeck de lijsttrekkersplaats over van Peter Prévot. Die heeft intussen de liberale partij de rug toegekeerd en komt op bij CD&V. Lijsttrekker bij CD&V is Jos Leroi, bij N-VA is dat Rik Kriekels. 

Burgemeester in bed

Volgt burgemeester Patrick Hermans van PUUR zichzelf op na de verkiezingen van 14 oktober? De aanloop naar die verkiezingen verloopt alleszins niet vlekkeloos. Hermans moet die noodgedwongen in bed voorbereiden na een zware val tijdens een wielerwedstrijd eind augustus.

Tijdens de voorbije legislatuur werden onder meer de nieuwe sporthal en het nieuwe gemeenschapscentrum De Plak geopend en binnenkort wordt ook het nieuwe ontmoetingscentrum in Lutselus in gebruik genomen. De volgende jaren wil PUUR werk maken van de verdere uitbouw van de sport- en recreatiesite Demerstrand.

Verder hoopt de partij dat ook de werken voor de sneltram zo snel mogelijk starten zodat ook de lokale dossiers die daaraan vasthangen, gedeblokkeerd kunnen worden.

Burgerparticipatie

Open VLD en ook N-VA willen volgende legislatuur werk maken van burgerparticipitatie.  N-VA gaat verder ook voor een zuinig en efficiënt beleid.

CD&V vindt dat de verenigingen meer aandacht moeten krijgen. Volgens die partij is er teveel geïnvesteerd in stenen, en te weinig in de mensen zelf.

PRO 3590

Ook deze keer is er een nieuwkomer in het politieke landschap in Diepenbeek. Onder de naam PRO 3590 trekt SP.A Diepenbeek, samen met een aantal onafhankelijke kandidaten, naar de verkiezingen. Lijsttrekker is huidig SP.A-gemeenteraadslid Danny Bulen.

Voor lijsttrekker Hugo Leroux van Groen worden het zijn laatste gemeenteraadsverkiezingen. Hij vindt onder meer dat het huidige bestuur de Diepenbekenaar te veel geld heeft gekost. Zo was er de vernietiging van RUP Centrum door de Raad van State waardoor heel veel werk opnieuw moest worden gedaan. En de belofte dat de verzekeringsgelden van de ingestorte kerk in Lutselus integraal gebruikt zouden worden voor projecten in Lutselus zelf, heeft het bestuur volgens Groen niet gehouden.

De partij wil Diepenbeek groener wordt met ruimte voor voetgangers en fietsers, betaalbare woningen en meer geld voor de Diepenbeekse wijken. Ook gezondheid staat centraal in het programma van de Groenen. Die vinden dat uitbreiding van industrie in Diepenbeek niet meer mogelijk is, omdat de draagkracht voor het milieu in Genk-Zuid nu al overschreden is. 

 

 

Meest gelezen