Stond het standbeeld van Willem Vermandere 20 jaar lang verkeerd opgesteld?

Voor de tentoonstelling "Het Voorstel" in Menen, draaide een kunstenaarsduo zeven beelden in de stad 180°. Dat deden ze ook met het beeld "De Profeet" van Willem Vermandere. De kunstenaars zijn er nu van overtuigd dat het beeld zo'n 20 jaar verkeerd stond ... En nu dus juist!

Een "idee", dat moest je hebben voor de tentoonstelling "Het Voorstel" in Menen. Celine Butaye uit Rekkem en Jan Wyffels uit Slypskapelle stelden voor om beelden in de stad Menen om te draaien. Het is hun doel dat mensen zo anders kijken naar hun stad. Ze kregen toestemming van de stad om hun plan uit te voeren. Uiteraard kregen ze al veel reacties van verraste buurtbewoners. 

Dé ontdekking

Het is niet de bedoeling dat de beelden zo blijven staan. Al zal dat wellicht wel het geval zijn bij het beeld "De Profeet" van Willem Vermandere dat voor het cultureel centrum De Steiger staat. Het kunstenaarsduo is ervan overtuigd dat het beeld zo'n 20 jaar geleden verkeerd is geplaatst. "Je kan het zien", zegt kunstenaar Jan Wyffels. "Het is een abstract beeld, maar het is figuratiever langs één kant. Het stond echt raar gepositioneerd." Volgens hen staat het nu zoals het moet staan, omgekeerd dus.

Willem Vermandere weet voorlopig nog van niets. Je kan de tentoonstelling "Het Voorstel" in CC De Steiger in Menen nog bezoeken tot zaterdag 13/10.

Meest gelezen