CD&V-voorzitter Beke gelooft nog in Arco-deal: "Partijen moeten zich houden aan wat afgesproken is"

CD&V-voorzitter Wouter Beke gelooft nog dat een Arco-regeling mogelijk is én dat die goedgekeurd kan worden door Europa. Eerder waren coalitiepartners N-VA en Open VLD daar erg kritisch over.

Vorige week besliste de federale regering dat de beursgang van Belfius niet kon plaatsvinden, omdat het klimaat er niet naar was. Daardoor strandde ook de Arco-regeling, die daar aan gekoppeld was. Een vergoeding van de arco-coöperanten lijkt daarmee dus steeds moeilijker, lieten coalitiepartners N-VA en Open VLD verstaan. N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet zelfs "nooit nog een oplossing". Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wil op z'n minst dat het dossier wordt losgekoppeld van de beursgang van Belfius én dat men goedkeuring vraagt van Europa.

Loskoppelen met de beursgang van Belfius? Dan betaalt vroeg of laat de belastingbetaler de rekening.

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Maar CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft de moed nog niet op. "Dit stond in het regeerakkoord. Ik vind dat politieke partijen en partijvoorzitters zich moeten houden aan wat afgesproken is. Dat is toch de minste loyauteit die je aan de dag kan leggen ten aanzien van die 800.000 mensen", zegt Beke.  Hij zegt dat Europa wél kan instemmen met een vergoeding voor de  Arco-coöperanten die hun geld verloren, ook al werd een eerdere deal afgekeurd omwille van "ongeoorloofde staatssteun". Dat is in het verleden al voor andere banken gebeurd, zegt hij.

Beke zegt ook dat Belfius voor anderhalf miljard aan schadeclaims mag verwachten als er geen deal is voor de gedupeerden. "Daarom hebben we deze zomer gezegd: als Belfius naar de beurs gaat, zal 600 miljoen euro van de bank komen. Dus het is in het algemeen belang dat we voor deze oplossing zouden gaan. In plaats van stokken in de wielen te steken, zou men beter helpen werken aan die oplossing", zegt Beke. De deal loskoppelen van de beursgang van Belfius is geen goed idee volgens Beke. "Dat betekent dat niet de middelen van Belfius bij een eventuele beursgang zullen worden gebruikt, maar dat het geld vroeg of laat vanuit de belastingbetaler moet betaald worden. Wat is dat voor onzin?"

Meest gelezen