imago stock&people

1 jaar na de nieuwe voedingsdriehoek: wat hebben we geleerd?

Vorig jaar zette het Vlaams Instituut Gezond Leven de voedingsdriehoek letter op z'n kop. Bovendien kwam er ook nog eens een bewegingsdriehoek bij. Een jaar later blijkt dat de Vlaming wel bewust bezig is met gezonder eten maar nog steeds te weinig beweegt.

We zitten te vaak stil. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek. Dit keer van het Vlaams Instuut Gezond Leven. Gemiddeld zit de Vlaming zo'n 9 a 10 uur per dag neer. Nochtans beschouwen wetenschappers meer dan 8 uur per dag stilzitten als schadelijk voor de gezondheid. Bovendien zou het ook de levensverwachting afremmen. Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaming vooral in de vrije tijd en thuis meer zou willen bewegen. Drempels om te bewegen zijn vooral een gebrek aan intiatief of vermoeidheid.

Dat we meer stilzitten komt ook omdat het pc- of tabletgebruik in de lift zit. Op werkdagen zitten Vlamingen gemiddeld 3 uur voor de televisie en meer dan 2,5 uur achter een computerscherm.  

We zitten meer stil maar proberen wel gezonder te eten

De enquête peilde ook naar de eetgewoontes van de Vlaming. Vorig jaar werd de voedingsdriehoek omgekeerd. Daardoor zouden groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten de basis moeten vormen van onze maaltijd. Vlees werd minder belangrijk.

Die nieuwe voedingsdriehoek zet de Vlaming blijkbaar aan het denken. De Vlaming probeert minder vlees te eten, vooral voor zijn gezondheid en het milieu. Maar ook voor minder dierenleed. Toch zegt tegelijk de helft van de vlaming dat ze hun vleesconsumptie niet zullen verminderen. Smaak blijft de belangrijkste drempel. Bovendien denkt ook een deel van de bevolking dat ze vlees nodig hebben voor hun gezondheid. Ook de kennis over alternatieven of vleesvervangers is soms beperkt.

Belangrijkste motivatie om gezonder te eten en meer te bewegen is een goede gezondheid en gewichtsbehoud of -verlies. Ook meer energie, minder stress en meer plezier zijn belangrijke reden.  

Meest gelezen