Videospeler inladen...

Argentijnse ex-president Cristina Kirchner bijt van zich af in corruptieschandaal

In Argentinië is ex-president Cristina Kirchner in verdenking gesteld van grootschalige corruptie. In ruil voor overheidsopdrachten zouden bedrijven jarenlang smeergeld hebben betaald aan politici in Kirchners entourage. Kirchner zelf spreekt van een heksenjacht en bijt van zich af via Facebook.   

Samen met haar man, wijlen Néstor Kirchner, wordt Cristina Kirchner ("K" voor de Argentijnen) ervan verdacht het brein te zijn achter een systeem van jarenlange corruptie. Zakenlui zouden miljoenen dollars aan steekpenningen hebben betaald aan de Kirchners en hun entourage in ruil voor gunstige overheidsopdrachten. Maar Kirchner houdt haar onschuld vol en weert zich als een duivel in een wijwatervat.

Op haar Facebook-pagina heeft de ex-president een filmpje gepost waarin ze voor haar 2,5 miljoen volgers de toer doet van haar huis in El Calafate in Patagonië. Niet voor een Argentijnse aflevering van een tv-serie à la “Huizenjacht”, wel uit verontwaardiging, voor de staat waarin ze gisteren haar villa terugvond na een huiszoeking door het gerecht.

Het gerecht heeft mijn huis drie dagen lang bezet om mij te vernederen en te vervolgen

Cristina Kirchner

“De mensen van (nvdr rechter Claudio) Bonadio hebben mijn huis drie dagen lang bezet, niet in functie van het onderzoek, wel om mij te vernederen en te vervolgen”, steekt Kirchner van wal. Vervolgens leidt ze de camera naar het bureau van haar overleden echtgenoot Néstor Kirchner: “Die draaiden ze letterlijk ondersteboven. Toen ze de muren doorboorden en op het beton stootten, hebben ze de muur gewoon (gedeeltelijk) afgebroken. En wat vonden ze achter die muur? De funderingen van ons huis. Gewapend beton.”

Lees verder onder het filmpje.

Videospeler inladen...

Volgens Kirchner waren de onderzoekers al met een scanner gepasseerd, “maar met een meute journalisten in hun kielzog, moesten ze wel iets vinden (...) Ik weet niet wat die mensen in hun huizen verbergen of naar welke films ze kijken, maar hun verbeelding is grenzeloos." 

Theater of eerlijke verontwaardiging?

Nu spreken de feiten waarvoor Cristina Kirchner is aangeklaagd op z’n zachtst gezegd echt wel tot de verbeelding. Het gerecht verdenkt de ex-presidente en haar overleden echtgenoot en ex-president Néstor Kirchner ervan een corruptiesysteem te hebben uitgedokterd tussen 2003 en 2015, de periode waarin “de Kirchners” Argentinië bestuurden.

Lees verder onder de foto.

Zakken vol cash

De bal ging aan het rollen toen de Argentijnse krant La Nación begin augustus acht schriftjes publiceerde, vol details over smeergeldtransacties. De schriftjes zijn van Oscar Centeno, de inmiddels wereldberoemde chauffeur van een naaste medewerker van een minister onder Kirchner. Jarenlang noteerde de chauffeur tot in de kleinste details alles wat hij zag gebeuren. Er is sprake van zakken vol cash die werden opgehaald bij bedrijven en afgeleverd op ministeries of in de residenties van de Kirchners.

Lees verder onder de foto.

"Gloria-schriftjes"

Een soort van Wikileaks, maar dan handgeschreven, in felgekleurde, populaire "Gloria"-schriftjes, die elke Argentijn zich herinnert van op school. Vol nota’s over fabuleuze bedragen van honderdduizenden dollars cash. En door al die louche affaires op straat te gooien, gingen ook heel wat zakenlui met de billen bloot. Zelfs het Belgische baggerbedrijf Jan De Nul bleef niet onder de radar, toen uit de schriftjes bleek dat zijn Argentijnse partner liefst 600.000 dollar cash betaalde voor een concessieverlenging tot 2021 op de Paraná-rivier en z’n monding.

Argentijnse Carwash

Door z’n omvang wordt het schandaal wel eens vergeleken met het Braziliaanse Lava Jato (bij ons beter bekend als operatie Carwash), het onderzoek naar het grootste corruptieschandaal ooit in Brazilië. Niet alleen omwille van de criminele feiten, Kirchner spreekt ook van een politieke vervolging (en trekt een parallel met de veroordeelde Lula da Silva), om te verhinderen dat zij herverkozen zou worden. Volgend jaar zijn er immers presidentsverkiezingen in Argentinië en Cristina is nog altijd immens populair bij zo’n 40% van de Argentijnen.

Parlementaire onschendbaarheid

Als senator geniet Cristina Kirchner parlementaire onschendbaarheid, waardoor ze voorlopig geen gevangenisstraf riskeert. Alleen de senaat kan die onschendbaarheid opheffen met een tweederde meerderheid, maar Kirchner geniet daar nog ruime steun. Maar het gerecht zal doorgaan met haar te vervolgen. En de zaak van de schriftjes is niet de enige die loopt tegen "K", er zijn er zeven in totaal.

Meest gelezen