Videospeler inladen...

Chef Duitse staatsveiligheid wordt weggepromoveerd

Hans-Georg Maassen was als chef van de Duitse staatsveiligheid één van de machtigste mannen van het land.  Maar met opvallende uitspraken over de recente rellen in Chemnitz ondermijnde hij zijn eigen machtspositie. Maassen werd uit zijn functie ontheven, maar zomaar opstappen moet hij niet. Hij is weggepromoveerd naar een baan in een nog hogere looncategorie: hij wordt staatssecretaris in het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

We schrijven 26 augustus.  In Chemnitz (Saksen) is er een vechtpartij tussen twee groepjes mannen.  Eén van de mannen, een Duitser van 35, overleeft het niet.  Dezelfde dag worden een Irakees en een Syriër opgepakt en van doodslag beschuldigd.  Als  die informatie uitlekt komen extreemrechtse betogers op straat. Van het één komt het ander.  Plots zijn er ook tegenbetogers.  Chemnitz wordt even wereldnieuws.

Extreem-rechtse betogers voeren tijdens de betogingen of rellen een zogenaamde 'klopjacht' uit tegen migranten.  Bondskanselier Merkel mengt zich in het debat en veroordeelt het geweld heftig.  En plotseling komt er dat bericht : 'Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse staatsveiligheid, twijfelt aan de authenticiteit van de beelden waarop de klopjacht tegen migranten te zien is'.  Dat had hij beter niet gedaan.  Nadien moet Maassen toegeven dat hij zich had vergist; de beelden waren wel degelijk echt.

Staatssecretaris

De Duitse socialisten, die in het kabinet van bondskanselier Merkel zitten, vragen na de omstreden uitspraak het ontslag van de veiligheidschef.  Merkel gaat daar in eerste instantie niet op in.  Tot nu.  Maassen moet gaan.  De deadline nadert immers, want deze namiddag is spoedoverleg tussen de regeringspartijen over de zaak gepland.  Wanneer Merkel beseft dat de onenigheid tussen de coalitiepartners te groot is grijpt ze in. 

Exit Hans-Georg Maassen, of toch als chef van de Duitse staatsveiligheid. Hij zal dus niet langer verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, maar wordt wel weggepromoveerd. Hij krijgt een nog beter betaalde baan als staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken.  

Met deze oplossing die de drie Duitse coalitiepartners hebben gevonden, lijken ze dus allen hun gezicht te kunnen redden. 

Meest gelezen