Videospeler inladen...

Dalilla Hermans: "Ik heb heel veel bedreigingen gekregen. Dat was met momenten heel akelig"

Schrijfster Dalilla Hermans heeft in "Van Gils & Gasten" gepraat over de gecoördineerde haatcampagne tegen haar door de radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden. "Ik had nooit bewijs dat het zo was", zegt ze. "Maar ik merkte dat wel, de afgelopen paar jaar. Ik heb ontzettend veel haatmail gekregen en dat gebeurde heel gecoördineerd. Ik schreef iets of ik kwam ergens en er kwamen direct honderden reacties."

In een artikel dat na de "Pano" over Schild & Vrienden verscheen, stond vermeld dat er in de besloten chatgroep van de radicaal-rechtse groep een instagramfoto de ronde deed van een feestje bij Dalilla Hermans. Op die foto stonden ook bekende figuren als regisseur Bilall Fallah of CD&V-politicus Sammy Mahdi. Een lid van Schild & Vrienden reageerde daarop als volgt: "We moeten die goed opvolgen en bij elke gelegenheid trachten om hun carrière te saboteren."

In "Van Gils & Gasten" zegt Dalilla Hermans dat ze wel al aanvoelde dat er een soort van trollenleger was, maar dat ze dat nooit kon bewijzen. "Het is met momenten heel akelig geweest. Ik heb heel veel bedreigingen gekregen."

Als gevolg daarvan zit ze al twee jaar niet meer op Twitter en schermt ze haar Instagramaccount af. "Die is enkel voor mensen die ik vertrouw", zegt ze. "Op zich is daar niets mis mee, maar het is wel een rechtstreeks gevolg van alle haatberichten."

Toch blijft ze op de barricaden staan en vechten tegen racisme en vooroordelen. "Wat ze gedaan hebben is eigenlijk ook een beetje dom. Als ze mij willen doen zwijgen, dan is dat juist de slechtste manier. Want je bewijst elke dag dat het nodig is. We blijven bezig, zolang dat het blijkt dat er een probleem is."

Meest gelezen