David Clarinval (MR): "Asielbeleid verdient actie in plaats van hectische communicatie"

Na Open VLD en CD&V gisteren neemt nu ook coalitiepartner MR, de partij van premier Charles Michel, het beleid op de korrel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Het asielbeleid verdient actie in plaats van hectische communicatie", vindt Kamerfractieleider David Clarinval.

Francken staat deze week in het oog van een kleine politieke storm. Na de toenemende problemen met transmigranten en enkele incidenten lanceerde hij vorige week samen met zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een actieplan met onder meer een nieuw centrum voor transmigranten in Steenokkerzeel. Hij wil ook een bijkomend opvangcentrum. Gisteren bleek echter dat 202 mensen zonder papieren zijn vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten, onder wie 32 mensen die een veroordeling hebben gekregen.

 "Zoals in het regeerakkoord staat, is de uitwijzing van criminelen die hier illegaal verblijven een prioriteit. Deze situatie mag zich niet herhalen", zegt Clarinval. "Het is urgent dat de administratie daarover duidelijke richtlijnen krijgt."

Hij heeft ook vragen over het "belang" en de "doeltreffendheid" van de operatie. "Waarom 60 mensen uit een gesloten centrum vrijlaten als hun terugkeer gepland is, om er vervolgens transmigranten onder te brengen van wie we nog niet weten of we hen kunnen terugsturen naar hun land van herkomst." 

Clarinval pleit voor een globale aanpak van het probleem van de transitmigratie. Hij vraagt een betere beveiliging van de snelwegen, parken en havens en een verhoging van de capaciteit in de gesloten centra, zoals ook overeengekomen is in het masterplan voor de gevangenissen. Daarnaast pleit hij voor een verstrengde aanpak van mensenhandelaars, extra politiecontroles, sterkere ontradingscampagnes in de landen van oorsprong en een beter terugkeerbeleid, zowel op Belgisch als op Europees niveau.

Meest gelezen