Ecuadoraanse ex-president dient een klacht in bij VN

De voormalige Ecuadoraanse president Rafael Correa, die in België verblijft, heeft een klacht ingediend bij de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de onafhankelijkheid van rechters, procureurs en advocaten. Dat hebben zijn Belgische advocaat Christophe Marchand en de Franse rechtenprofessor Ludovic Hennebel gemeld. Ze klagen in een persbericht "het enorme gebrek aan onpartijdigheid van de Ecuadoraanse gerechtelijke autoriteiten aan, die misbruik maken van de strafrechtelijke procedures voor politieke belangen".

Correa, tussen 2007 en 2017 president van Ecuador, wordt ervan beschuldigd in 2012 in Colombia een opposant te hebben ontvoerd. Er loopt in zijn land sinds juli een aanhoudingsmandaat tegen hem. Hij woont nu echter in België, samen met zijn Belgische echtgenote.

De ex-president noemt het aanhoudingsmandaat een "politiek complot", uitgedacht door de huidige president Lenin Moreno. Zijn advocaten laken de vervolgingen "zonder enig bewijs, door de gerechtelijke autoriteiten die volledig afhangen van de uitvoerende macht".

Daarom hebben zijn raadgevers een klacht ingediend bij de speciale VN-gezant voor de onafhankelijkheid van rechters, procureurs en advocaten. Daarin is een lijst van schendingen van de mensenrechten en vrijheden opgenomen, net als voorbeelden van de manipulatie door de overheid van de gerechtelijke autoriteiten. Ze willen zo bewijzen dat achter de vervolging van Correa politieke redenen zitten.

In de klacht vragen ze aan de VN-gezant "om de feiten en de vermoedelijke schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en aan Ecuador dringende maatregelen voor te stellen om een einde te maken aan de schendingen, en ook de rechten en vrijheden van de ex-president te beschermen en de onafhankelijkheid van de gerechtelijke autoriteiten te waarborgen".

Meest gelezen