Videospeler inladen...

De Emmy's: "Game of thrones" beste drama, Claire Foy wint als de Queen, eindelijk voor The Fonz én een aanzoek

De series "Game of thrones", "The crown" en "The marvelous Mrs. Maisel" hebben de belangrijkste Emmy Awards - de prestigieuze Amerikaanse tv-prijzen - gewonnen. Ook een oude bekende mocht het podium op: acteur Henry Winkler die in de jaren 70 bekend werd met zijn rol van The Fonz. Hij kreeg zijn eerste Emmy ooit voor een bijrol in de komedie "Barry". Het meest memorabele moment was voor regisseur Glenn Weiss die de ring van zijn pas overleden moeder bovenhaalde en zijn Jan ten huwelijk vroeg.  

De Emmy's waren aan hun 70e editie toe. Onder de winnaars werd het een mix van nieuwkomers en gedoodverfde favorieten. De fantasyreeks "Game of thrones" kaapte de voornaamste prijs weg, die van beste dramaserie en dat voor de derde keer. Concurrent "The handmaid's tale" die vorig jaar een karrenvracht aan prijzen verzamelde, ging met lege handen naar huis.

Videospeler inladen...

Ik draag deze Emmy op aan de volgende cast en aan Matt Smith

De Netflix-reeks "The crown", over de Britse koninklijke familie door de decennia heen, herbergde de beste actrice in een dramaserie: Claire Foy werd bekroond voor haar rol van de jonge koningin Elizabeth II. De serie maakte de actrice op slag ook internationaal bekend.

"Ik kreeg een rol waartoe ik nooit dacht dat ik de kans zou krijgen, en ik ontmoette mensen die ik voor altijd zal liefhebben. Deze 2,5 jaar waren de meest bijzondere uit mijn leven. En de show gaat door, wat me zo trots maakt. Ik draag deze Emmy op aan de volgende cast, de volgende generatie en aan Matt Smith (haar man prins Philip in "The crown", red.)", reageerde Foy. Sandra Oh (uit "Killing Eve") die ook genomineerd was in de categorie beste actrice zag door de overwinning van Foy als eerste Aziatische ooit een Emmy aan zich passeren.

Videospeler inladen...

Enkele "nieuwkomers"

Vijf prijzen gingen naar de komische Amazon-reeks "The marvelous Mrs. Maisel" over een joodse huisvrouw (gespeeld door Rachel Brosnahan) die in de jaren 50 zich na haar echtscheiding toelegt op cabaret. Brosnahan won de Emmy voor beste actrice in een comedy, de serie werd uitgeroepen tot beste comedyreeks.

Brosnahan gebruikte haar moment op het podium voor een oproep tot stemmen. "Ik hou van Mrs. Maisel omdat ze een vrouw is die opnieuw haar stem laat horen. Dat gebeurt op dit moment over het hele land. Je laten horen kan door te stemmen tijdens verkiezingen."

Videospeler inladen...

"The Americans",  de reeks met de Koude Oorlog op de achtergrond, is intussen met zes seizoenen al voorbij, maar won verrassend genoeg in de categorie beste acteur in dramareeks (Matthew Rhys) en in de categorie beste scenario.

Ook een oude bekende mocht het podium op: acteur Henry Winkler die in de jaren 70 bekend werd met zijn rol van The Fonz. Hij kreeg zijn eerste Emmy ooit voor een bijrol in de komedie "Barry". 42 jaar geleden was hij nog genomineerd voor "Happy days".

Videospeler inladen...

Emmy-beeldje aan de kant voor een ring

Memorabel moment tijdens de uitreiking was "The Oscars"-regisseur Glenn Weiss die zijn Emmy-beeldje even liet voor wat het was en een ring tevoorschijn haalde. "Jan, jij bent de zon in mijn leven. Mijn moeder had gelijk: laat de zon je niet ontglippen. Vraag je je af waarom ik je nooit mijn vriendin noem? Omdat ik je graag mijn vrouw wil noemen", sprak Weiss. Waarop zijn partner Jan (Svendsen) aangedaan het podium opkroop en het huwelijksaanzoek aanvaardde. De zaal in LA veerde recht.

Videospeler inladen...

We hebben diversiteit opgelost

Tijdens de uitreiking werd naar twee hete hangijzers verwezen: diversiteit en grensoverschrijdend gedrag. Een diverse groep, met onder anderen Ricky Martin, Titus Burgess en RuPaul, opende de show met een nummer en sketch. "We vieren vanavond ook dat de genomineerden het meest divers zijn ooit. We hebben het opgelost", klonk het met de knipoog. De lijst van winnaars oogde achteraf echter toch blank.

Over seksueel wangedrag zeiden gastheren Colin Jost en Michael Che het volgende: "Dit jaar mag het publiek drinken op hun stoelen. Want wat Hollywood op dit moment nodig heeft, zijn mensen die hun remmingen verliezen op een werkevenement."    

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen