Videospeler inladen...

Advocaten van terreurverdachten ondervinden problemen om naar Amerika te reizen

Volgens de advocaten heeft dat te maken met het feit dat ze in het verleden terreurverdachten hebben verdedigd. Buitenlandse Zaken bekijkt wat er is foutgelopen maar benadrukt dat elk land zelf beslist wie het op zijn grondgebied toelaat

Brussels advocaat Dimitri de Béco diende onlangs een aanvraag in om naar de Verenigde Staten af te reizen. Maar die online ESTA-aanvraag, een snellere procedure om het land binnen te geraken, werd geweigerd. Een gesprek op de Amerikaanse ambassade in Brussel leverde eveneens niet het nodige visum op. Voor de Béco zat er niets anders op dan zijn reis te annuleren. Wat later vernam de Brusselse advocaat dat minstens vijf collega-strafpleiters eveneens de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd werd. "Toen werd het mij duidelijk", zegt de Béco. "We hebben allemaal als advocaat van verdachten in terreurzaken opgetreden."

Zorgwekkend dat een advocaat gelijkgesteld wordt met zijn cliënt

Dimitri de Béco, advocaat

Dimitri de Béco verdedigde in 2016 één van de leiders van een terreurcel op een proces in Brussel. Na de aanslagen in Brussel verdedigde hij nog enkel de slachtoffers. "Ik vind het zorgwekkend voor de manier waarop men een advocaat gelijkgesteld met zijn cliënt." 

Door overheid aangesteld als pro deo voor terreurverdachte en daar moet ik de gevolgen van dragen

Matthias Leys, voormalig advocaat

Ook voormalig advocaat, Matthias Leys, die terreurverdachte Chaib, de broer van IS-strijder Hicham Chaib, verdedigde, werd onlangs de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd. "Ik ben intussen geen advocaat meer, maar in mei van dit jaar werd mijn aanvraag toch nog geweigerd", zegt hij. Een gesprek op het consulaat was een maat voor niets. "Na dertig seconden mocht ik beschikken. Ze hebben mij enkel gevraagd wie mijn broer was en mijn beroep." Leys probeerde bij het federale parket en de FBI nog te achterhalen of er mogelijks sprake zou kunnen zijn van  naamsverwarring. Maar hij kreeg tot nog toe geen antwoord.  Detail: Leys werd door de overheid als pro deo aangesteld om de belangen van Chaib te verdedigen."Daar moet ik nu blijkbaar de gevolgen van dragen." 

Buitenlandse Zaken bekijkt het probleem

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders werd intussen door verschillende advocaten hierover gecontacteerd. Zijn kabinet zal bekijken wat het probleem is en of ze eventueel iets kunnen doen. Al benadrukt Buitenlandse Zaken dat elk land zelf beslist over wie al dan niet wordt toegelaten op hun grondgebied. "Landen beslissen evenwel zelf en exclusief wie ze tot hun grondgebied toelaten. Dat is een nationale bevoegdheid, waarop andere landen geen invloed hebben. "

De Amerikaanse ambassade wil niet reageren op individuele dossiers  om privacyredenen. De ambassade benadrukt wel dat bij wie een ESTA-aanvraag geweigerd wordt dat niet wil zeggen dat die persoon helemaal niet meer naar Amerika kan afreizen. "Wij nodigen de mensen uit naar de ambassade om op enkele vragen te antwoorden. Met een geldig visum is afreizen naar de VS dan nog altijd mogelijk." 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen