Steve Mc Queen, 2e rij, 5e van links (1976)

Hoe divers is Londen? Regisseur Steve McQueen wil 115.000 schoolkinderen op de foto

Alle Londense schoolkinderen van zeven en acht worden uitgenodigd om te poseren voor een kunstproject van regisseur Steve McQueen (“12 years a slave”). Hij wil de diversiteit van Londen in beeld brengen.

Alle 115.000 derde klassers van de lagere school in héél Londen: die wil Steve McQueen in beeld brengen. 2.140 scholen zijn gevraagd om mee te doen met het project.  De klasfoto’s zullen volgend jaar worden tentoongesteld in het museum Tate Britain in Londen en tegelijk in openlucht in elke wijk van de Britse hoofdstad. 

Klasfoto als spiegel van de samenleving

Steve McQueen houdt van het formele van klasfoto’s. “Maar de klasfoto is ook een afspiegeling van de klas, de school en de samenleving”. De duizenden klasfoto’s nodigen uit om “te reflecteren op wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we heengaan. We denken dat we Londen kennen, maar dat is niet zo. We hebben dringend een beeld nodig van de nabije toekomst”.

De zwarte Britse regisseur Steve McQueen is 48. In zijn eigen lagere school in de Londense wijk Ealing had hij naar eigen zeggen geen benul van sekse of ras. Anno 2018 is Londen diverser dan ooit. 

De komende maanden gaat een 30-tal fotografen op pad om de klasfoto’s te maken. Ze worden dan volgend jaar tentoongesteld. Daar zijn ook privacy-kwesties mee gemoeid. Zelfs de eigen klasfoto van Steve McQueen publiceren bij de aankondiging van het Tateyear3project  liep niet van een leien dakje.

Film en videokunst

Steve McQueen is actief in de filmwereld als regisseur, scenarist en producer. Voor zijn film “12 years a slave” kreeg hij in 2013 zowel een Oscar, een Golden Globe als een BAFTA Award. McQueen werkt vaak samen met acteur Michael Fassbender.

Daarnaast is Steve McQueen videokunstenaar. Hij bracht onder meer hulde aan de gesneuvelde Britse soldaten in Irak door van hun portretten postzegels te maken. McQueen kreeg in 1999 de prestigieuze Turner Prize voor zijn videowerk.

2017 Invision

Daarnaast is Steve McQueen kunstenaar. Hij bracht onder meer hulde aan de gesneuvelde Britse soldaten in Irak door van hun portretten postzegels te maken. McQueen kreeg in 1999 de prestigieuze Turner Prize voor zijn videowerk.

Meest gelezen