Videospeler inladen...

Homans en vakbonden bereiken compromis, loodsen zetten acties stop en er komt geen staking vrijdag

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de vakbonden hebben een compromis bereikt. "Er is afgesproken dat er wekelijks een werkgroep bijeenkomt", zegt Homans. In die werkgroepen mogen de vakbonden tegenvoorstellen doen. "De eerste zal plaatsvinden aanstaande maandag. Intussen worden alle vakbondsacties onmiddellijk stopgezet", aldus Homans. Ook de geplande staking op vrijdag wordt geschrapt. 

Door een hervorming van het ambtenarenstatuut die minister Homans voor de zomer aankondigde, zouden bepaalde ambtenaren een minder gunstig statuut krijgen. Statutairen zouden zo onder meer na 30 dagen ziekte terugvallen op 65 procent van hun loon, net zoals contractuele ambtenaren. De hervorming moest ervoor zorgen dat het statuut van vastbenoemden en contractuelen meer zou gelijklopen. 

Volgende maandag zouden de vakbonden in overleg gaan met Homans over de hervorming, maar vandaag staakten de loodsen al. Dat leverde veel hinder op aan de Antwerpse haven en op de binnenvaart. Ook vrijdag was een grotere staking aangekondigd, waar de vakbonden naar Brussel zouden afzakken. Homans noemde dat "ongezien", en "onbegrijpelijk". Er werd beslist om deze middag al samen te zitten met de vakbonden.

Nu bereikten de vakbonden en Homans "een compromis". Vanaf 24 september komen wekelijks werkgroepen bijeen. In die werkgroepen zullen de vakbonden ook tegenvoorstellen mogen doen. Homans zou bereid zijn om daarnaar te luisteren. Eerder zou het overleg ook maar dertig dagen kunnen duren. Die termijn is nu versoepeld, en Homans geeft aan dat het overleg zeker tot in december kan doorgaan.

De loodsen en het sluispersoneel zetten daarom hun acties voorlopig stop. De geplande staking op vrijdag en andere vakbondsacties worden ook geschrapt.  Tientallen schepen lagen stil vandaag door de acties van de loodsen, voor de havens is er dan ook grote economische schade. En de gevolgen zullen zich nog enkele dagen laten voelen.

"De overheid is bereid om wijzigingen aan te brengen"

"Wij schorten onze acties op. De overheid gaat met ons aan tafel zitten en is bereid om aanpassingen aan het dossier aan te brengen", legt Ilse Remy van de christelijke vakbond ACV de deal uit. "Die onderhandelingsmarge was voor ons nooit duidelijk. Het engagement is nu aangegaan." 

90 procent van wat in het dossier staat valt bij het personeel heel zwaar. 

Ilse Remy, christelijke vakbond ACV

"Vanaf maandag komen werkgroepen samen waarin het dossier wordt besproken. We zullen daar nagaan of die onderhandelingsmarge er ook effectief is", vertelt Remy. "90 procent van wat in het dossier staat valt bij het personeel heel zwaar. De personeelsvergaderingen konden nooit in de geplande zalen plaatsvinden, omdat er te veel volk was. De ongerustheid en ontevredenheid bij het personeel was zeer groot."

Remy is hoopvol over het overleg: "We hebben nog dergelijke dossiers gehad. Daar is toen ook een oplossing voor beide partijen uitgekomen. We moeten er vertrouwen in hebben dat het opnieuw gaat lukken."

Ook ACOD-secretaris Jan Van Wesemael zegt dat hij "met goede hoop" de eerste werkgroep op maandag zal aanvangen. "Zij gaat punten op tafel leggen, maar wij gaan ook onze punten op tafel leggen." 

Beluister hieronder het interview met Ilse Remy in "De Wereld Vandaag" op Radio 1: 

Remy in "Terzake": "De vaste benoeming geeft bescherming tegen politieke druk"

"Maar de standpunten liggen ver uit elkaar", geeft Ilse Remy van het ACV toe in "Terzake". Voor de vakbonden is het belangrijk dat de het statuut van vastbenoemde ambtenaren niet wordt bijgesteld tot het niveau van contractuelen. Die hebben bijvoorbeeld minder bescherming tegen een ontslag, en dat zou voor statutairen geen goed idee zijn, maakt Remy duidelijk.

"De vaste benoeming is een bescherming tegen ontslag, wanneer er politieke druk zou optreden", zegt Remy. "Dat een ambtenaar onafhankelijk kan beslissen, is ook belangrijk voor de burgers." De vakbond gaat alvast met een duidelijk standpunt naar de werkgroepen maandag.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen