Videospeler inladen...

FAVV stelt een coördinator aan in strijd tegen Afrikaanse varkenspest

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft een nationale coördinator aangesteld in de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) bekendgemaakt.

Drs. Myriam Logeot zal de coördinatie verzekeren van de verschillende administratieve diensten. Ze wordt zo het centrale aanspreekpunt voor de regio's, het FAVV en internationale instellingen. Ze is ook verantwoordelijk voor de correcte informatiedoorstroming tussen de verschillende belanghebbenden. Logeot is veterinair expert bij de dienst DG Controlebeleid van het FAVV.

"Het doel is om de ziekte zo snel mogelijk uit te roeien. Het behoud van de varkensindustrie en -boerderijen blijft onze prioriteit", aldus Ducarme. 

Op 13 september werd een haard van het Afrikaanse varkenspestvirus ontdekt in de provincie Luxemburg. De ziekte is gevonden bij vijf everzwijnen. Ze is nog niet aanwezig in de varkensstallen.

Toch hebben negen landen al beslist om niet langer Belgisch varkensvlees in te voeren. Het gaat om landen buiten Europa, zoals China, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Mexico. Ons land exporteert vooral varkensvlees binnen Europa, dus de schade is voorlopig relatief.

Intussen heerst in de provincie Luxemburg nogal wat verwarring. Sommige toeristen weten niet dat er ruim 63.000 hectare bos is afgesloten voor publiek, dat is ruim één vierde van de Luxemburgse bossen. Mensen die wel weten dat ze niet kunnen gaan wandelen, zeggen hun reservaties af.

Meest gelezen