Jambon laat Turkse organisatie achter islamschool in Genk doorlichten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) draagt de Staatsveiligheid op onderzoek te doen naar Millî Görüş, de Turkse organisatie die in Genk een islamitische school wil oprichten. Hij reageert op een vraag in die zin van staatssecretaris Zuhal Demir, lijstrekker en kandidaat-burgemeester voor N-VA in Genk. 

"Ik wil volledige duidelijkheid over de omstandigheden waarin deze beweging een middelbare school opricht in Genk", zegt Jambon op Twitter. 

Lees verder onder de tweet.

Eerder had zijn partijgenote Zuhal Demir vraagtekens geplaatst bij de plannen van de Turks-islamitische vereniging. Volgens Demir is Millî Görüş een organisatie "die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken".

De organisatie zou voor 2,5 miljoen euro een pand hebben gekocht in Genk waar ze een islamitische school wil opstarten. De organisatie heeft al scholen in Charleroi en Schaarbeek.

"Ik zal alles doen wat wettelijk mogelijk is om me hiertegen te verzetten", zegt Zuhal Demir in Het Laatste Nieuws. Daar beschuldigt ze burgemeester Wim Dries (CD&V) ervan zich "over te geven aan mensen die het niet goed voorhebben met Genk". Dries verwijst naar de vrijheid van onderwijs in ons land.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft aan dat er nog geen aanvraag is ingediend voor de islamschool in Genk.

Conservervatief-islamitisch

Millî Görüş is een conservatief-islamitische organisatie in Europa die sterke banden met Turkije heeft. De organisatie is naar eigen zeggen gericht op de integratie, emancipatie en participatie van haar leden in de samenleving geïnspireerd door de islam.

De naam "Millî Görüş" betekent "nationale visie". De organisatie inspireert zich op het gedachtegoed van de conservatief-islamitische Turkse oud-premier Necmettin Erbakan. Die is in 1997 afgezet door het Turkse leger. Later is hij door het Turkse grondwettelijk hof uitgesloten uit het politieke leven, omdat hij de scheiding van godsdienst en staat niet respecteerde. 

Meest gelezen