Meldpunt everzwijnenschade is flop

Het Vlaams meldpunt waar mensen schade door everzwijnen kunnen melden, is geen succes. Op dat meldpunt van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn de voorbije vier maanden amper 15 meldingen binnen gekomen.

"Maar een tiental meldingen op vier maanden tijd, dat is natuurlijk heel weinig en komt niet overeen met de realiteit", geeft Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) toe. "Mensen die schade hebben, melden die schade niet. En dat is jammer want we willen een goed beeld krijgen van de schade zodat alle partijen hun rol en verantwoordelijkheid in dit verhaal kunnen opnemen."

Oorzaak?

Waarom inwoners en landbouwers de schade niet melden is voor ANB niet duidelijk. "We blijven proberen om het meldpunt zo breed mogelijk bekend te maken."

Volgens de Boerenbond in Limburg is het meldpunt alleen zinvol als er met de informatie ook echt iets zou gebeuren. "Het melden is voor onze boeren alleen maar extra werk en administratie", zegt Heidi Pinxten. "Er staat geen schadevergoeding tegenover." 

Boeren kunnen alleen een schadevergoeding krijgen als ze kunnen aantonen dat ze genoeg maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat everzwijnen op hun percelen kunnen geraken. "Het zou ook helpen als boeren zouden merken dat er na een aangifte ook meer gejaagd wordt in de buurt van hun getroffen percelen", volgens Pinxten.

Het meldpunt voor schade door everzwijnen en ander groot wild vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Meest gelezen