Meyrem Almaci over Arco en transmigranten: "Premier, waar bent u?"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft scherpe kritiek op premier Charles Michel (MR) in de verhitte discussies over transmigranten en Arco. "Het valt me op dat hij ontzettend afwezig is. De drie regeringspartijen rollen over de straat. Premier, waar bent u?", luidt het in "De ochtend". Over het dossier over transmigranten vindt Almaci dat "ze er een zootje van gemaakt hebben". Op het kabinet van de premier is te horen dat die morgen en overmorgen zal aanwezig zijn op een speciale Europese top over migratie. Vrijdag staat het dossier van de transmigranten op de agenda van de regering.

De situatie van de transmigranten is de afgelopen dagen niet uit het nieuws weg te branden. Dit weekend bleek dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) uitgeprocedeerde asielzoekers had vrijgelaten om plaats te maken voor transmigranten. In "Terzake" zei Francken gisteren dat 202 mensen zonder papieren vrijgelaten zijn, van wie 32 eerder veroordeeld zijn voor het verstoren van de openbare orde.

"Dat is gewoon onaanvaardbaar. Ze hebben er een zootje van gemaakt", zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci in "De ochtend" op Radio 1. "Dat je mensen die crimineel gedrag vertoond hebben, vrijlaat om plaats te maken voor transmigranten waar je geen stabiel beleid voor hebt, is een illustratie van een beleid dat gebaseerd is op veel stoere woorden, maar weinig op zaken die resultaat opleveren."

Staatssecretaris Francken heeft vooral politiek bedreven op Twitter en weinig in de realiteit. "Daardoor kom hij zichzelf nu tegen. Hij heeft forse uitspraken gedaan over wat hij allemaal zou doen. Maar als je kijkt naar de feiten, sluit hij de deur en zet hij het venster open." Volgens Almaci heeft Francken ten onrechte beloofd dat hij het probleem "in een vingerknip" zou oplossen.

Dit is een illustratie van een beleid dat gebaseerd is op veel stoere woorden, maar weinig op zaken die resultaat opleveren

Meyrem Almaci

Maar er is volgens Almaci geen "mirakeloplossing". Zij pleit voor een combinatie van maatregelen. "Zorg ervoor dat die parkings beveiligd zijn, zodat ze niet gesloten moeten worden. Die hekken hadden daar al langer moeten staan. Vandaag gebruikt men politie om een zwart-witbeleid te voeren, de burgemeesters worden in de steek gelaten."

Er schort ook nog veel aan het begeleiden en informeren van transmigranten. "De lokale opvanginitiatieven worden afgebouwd, je zou die mee kunnen inzetten, als je de transmigranten goed begeleidt en informeert. Sommigen van hen willen hier blijven. De groep die toch vastbesloten is om door te gaan, die moet je in kaart brengen. Je moet zorgen dat de parkings veilig zijn en dat de overlast zoveel mogelijk beperkt worden. Als het mensen zijn die een gevaar vormen, moet je kijken naar een oplossing in een gesloten centrum."

"Is de zomer- en wintertijd het enige waar de premier mee bezig is?"

In het Arco-dossier vindt Almaci het "onwaarschrijnlijk schrijnend" hoeveel jaar er al een politiek spel wordt gespeeld op de kap van de Arco-coöperanten. "Men heeft zeer dure beloftes gedaan. Het is aan deze regering om de belofte die in het regeerakkoord staan, na te komen." Men wist al van bij de val van Dexia dat dit zeer moeilijk zou zijn bij Europa, zegt Almaci nog. "Bij de aankondiging van de oplossing in het zomerakkoord was mijn vraag of die gedekt was door Europa. De spaarder wordt aan het lijntje gehouden."

De drie partijen rollen over straat, en de premier is ontzettend afwezig. Ik vraag me af: waar bent u?

Meyrem Almaci

Zowel in het dossier van de transmigranten als dat van Arco haalt Almaci fors uit naar premier Charles Michel (MR). "Hij is ontzettend afwezig. Die drie partijen rollen over straat, ongetwijfeld ook door de verkiezingskoorts, het werkt niet. Ik vraag me af: "waar bent u?" Is de zomer- en wintertijd het enige thema waar u mee bezig bent? Ik stel me daar vragen bij want zo kan het niet verder."

Beluister het gesprek met Meyrem Almaci in "De ochtend"

Meest gelezen