Videospeler inladen...

Verhalen jongeren uit beroeps gebundeld: "Als schrijver moet je je eigen ding doen"

"Mogen de wijze jongens winnen, gij weet", dat is de titel van een bijzonder boekje dat vanavond wordt voorgesteld in De Roma in Antwerpen. Er staan verhalen en gedichten in die geschreven zijn door jongeren uit de GO! Spectrumschool in Deurne, een beroepssecundaire school met veel nationaliteiten. Ze werden een schooljaar lang begeleid door schrijver Fikry El Azzouzi. 

Een schooljaar lang kwamen een dertiental jongeren twee keer per week samen om hun persoonlijke verhalen neer te schrijven. Dat resulteerde in kortverhalen, gedichten en slam poetry, schrijfsels die intussen allemaal gebundeld zijn in "Mogen de wijze jongens winnen, gij weet". 

Het boek is een mooie apotheose van het project. "Het voelt heel speciaal", zegt Jalal El Ghazi (20, carrosserrie). "We krijgen veel aandacht van andere mensen. Ik ben heel trots." Yves (24, chef-kok) vindt het belangrijk dat hij geleerd heeft om zijn eigen verhaal te vertellen. "Schrijf maar wat je wil, maakt niet uit. Dat is ook wat je moet doen als schrijver: je eigen ding doen." 

Dat is wat schrijver Fikry El Azzouzi (auteur van romans als "Drarrie in de nacht" en theater als "Malcolm X") geprobeerd heeft, de jongeren zoveel mogelijk hun eigen ding laten doen. "Dat is het beste om een echt, oprecht verhaal te kunnen maken." 

Clinton, Jalal en Yves, respectievelijk met wortels in Kameroen, Marokko en België hebben vooral over hun eigen leven geschreven: over familie, ziekte, liefde, migratie … “Ik schreef al eerder, en ik heb heel veel opgestoken,” zegt Jalal El Ghazi. Yves Van Gasse daarentegen had nog nooit een letter op papier gezet; hij bracht het verhaal over zijn moeder die aan de dood ontsnapte, gekruid met zijn eigen ervaringen als leerling-kok. Clinton Tabi is niet enkel aspirant-schrijver, maar ook dj (King K).

Vanavond wordt hun boek officieel voorgesteld in De Roma in Antwerpen, met minister van Cultuur Sven Gatz erbij. VRT NWS sprak in september al met Yves, Jalal en Clinton in de KVS waar ze hun project voorstelden tijdens een studiedag over diversiteit in de letteren (zie video bovenaan artikel). 

Meest gelezen