2018 Associated Press. All rights reserved.

Na orkaan Florence worden North en South Carolina bedreigd door overstromingen

Bij de doortocht van de krachtige orkaan op de oostkust van de Verenigde Staten zijn er al zeker 32 doden gevallen. De storm is nu in kracht afgenomen, maar de hevige regenval leidt nu op tal van plaatsen tot overstromingen.

Niet zo zeer de wind is nu een probleem, dan wel het stijgende waterpeil. Vooral in North en South Carolina aan de zuidoostkust van de VS is er nu een hevige regenval en veel rivieren zijn er buiten hun oevers getreden. Het aantal doden staat nu officieel op 32, maar omdat door de watersnood en tornado's die het gevolg zijn van Florence, zijn er nog steeds mensen bedreigd.

Op sommige plaatsen staat het water tot aan de daken van de huizen. De overheid van de twee staten waarschuwt dat de wateroverlast nog zeker tot dit weekend en mogelijk tot begin volgende week zou kunnen duren.

Meer dan 340.000 gezinnen zitten zonder stroom. Bovendien is het water erg vervuild door riolen en varkensstallen die onder water zijn gelopen. In de buurt van de stad Wilmington in North Carolina is een waterzuiveringsstation beschadigd en daardoor is afvalwater in een rivier gelopen.

De hulpdiensten hebben duizenden boten en 36 helikopter ingezet en ook de kustwacht is ingeschakeld om hulp te bieden en mensen te evacueren.

De weerkundige dienst waarschuwt dat ook het noordoosten van de Verenigde Staten de volgende dagen hevige regenval kan verwachten.

Meest gelezen