Nederlanders bouwen fabriek om luiers te recycleren

In Nijmegen in Nederland is gestart met de bouw van een fabriek waar luiers zullen worden gerecycleerd. De fabriek moet de afvalberg een flink stuk kleiner maken en luiers op een veilige manier verwerken tot grondstoffen.

Jaarlijks belanden miljarden luiers op de afvalberg. Het gaat niet alleen om luiers van baby's maar ook van volwassenen (ouderen) met incontinentieproblemen. Cijfers van OVAM - de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij - leren dat ongeveer 12 procent van het restafval in Vlaanderen uit luiers bestaat. Bij ons gaan de luiers met het overige restafval naar de verbrandingsoven. In Nederland worden ze binnenkort gerecycleerd in een nieuwe fabriek.  

De fabriek is het initiatief van ingenieur Willem Elsinga. Een paar jaar geleden heeft hij een prototype gebouwd van een machine die luiers verhit en fijnperst. De machine bleek zo efficiënt te zijn dat er nu een grotere versie wordt gebouwd die zal werken in een heuse fabriek. 

Vloeibare soep

Het hart van de machine bestaat uit een stalen reactor waarin luiers met stoom verhit worden tot 250 graden Celsius.  Op die manier ontstaat er een vloeibare soep, en komt het gesmolten plastic uit de luiers als klonters bovendrijven. Die klonters kunnen vervolgens verwerkt worden tot nieuw plastic.  Door de hoge temperaturen in de reactor breken alle bacteriën, virussen en resten van medicijnen af, zodat alle reststoffen die uit de  reactor komen veilig zijn.  

De fabriek die op dit moment in Nijmegen verrijst, zal binnenkort luiers verwerken tot 4 producten: plastic, kunstmest, biogas en biomassa die als brandstof kan dienen om elektriciteit op te wekken.  

Meest gelezen