Nieuw oefencomplex voor lokale politie in Tienen krijgt groen licht

Op de terreinen van de oude kazerne van Goetsenhoven, een deelgemeente van Tienen, komt er een nieuw oefencomplex voor de lokale politie. De intercommunale Interleuven heeft groen licht gekregen om met de bouw te starten.

De politie van het arrondissement Leuven traint momenteel in de gebouwen van Ecowerf in Leuven. "We hebben hier enkele schietstanden. Maar we zijn al enkele jaren aan het ijveren om uit te breiden", zegt Danny Pelsmaekers van Politiezone Leuven. "Maar dat was technisch niet mogelijk. Ecowerf heeft die locatie zelf nodig om uit te breiden." Daarom zullen de agenten van het arrondissement Leuven vanaf 2020 in Goetsenhoven trainen.

Speciale kogelvangers

Het complex zal bestaan uit schietbanen, een tactische ruimte voor interventies en een turnzaal waar agenten oefenen op onder andere handboei -en pepperspraytechnieken. Het oude vliegveld en de kazerne in Goetsenhoven werden in het verleden al gebruikt voor politieoefeningen. Toch waren niet alle buurtbewoners onmiddellijk te vinden voor het nieuwe centrum. Ze vreesden voor geluidsoverlast, maar volgens Pelsmaekers is die vrees onterecht: "We zijn vooraf geluidsmetingen gaan doen om binnen de wettelijke normen te blijven, en dat is mogelijk. Er gaan onder andere speciale kogelvangers staan die geen geluid maken wanneer er een kogel in terecht komt." 

Schietincident

Het was de kazerne in Goetsenhoven waar in april een agent zwaargewond raakte tijdens een tactische oefening. Intussen mogen agenten enkel nog met nepwapens trainen. Enkel op de schietbanen wordt nog met echte kogels geschoten. 

Het complex zal ongeveer zes miljoen euro kosten. De bouw start eind dit jaar.

Meest gelezen