Videospeler inladen...

Nieuw protest tegen hervormingen Homans: zware hinder in de havens en aan de sluizen

De vakbonden van de maritieme diensten voeren vandaag opnieuw op verschillende plaatsen actie tegen de hervormingsplannen van Vlaams minister voor Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). Alle loodsen hebben het werk neergelegd, al zeker acht sluizen zijn geblokkeerd. Dat veroorzaakt veel hinder op de Vlaamse waterwegen.

Het wordt een moeilijke dag op de Vlaamse waterwegen. "Alle loodsen staken", zegt Jan Van Wesemael van ACOD. "Ook alle diensten die daarbij horen: de mensen die de loodsen aan boord brengen, de seinhuizen, radars. Verder wordt al gestaakt in 17 sluizen: het hele Albertkanaal is gesloten. Ook op de Bovenschelde zijn veel sluizen dicht: Evergem, Oudenaarde, Brugge. Iedereen wil meedoen aan deze actie omdat het echt genoeg is."

Onder meer in de Antwerpse haven is de hinder groot, zegt woordvoerster Nathalie Van Impe. "De staking heeft nu al voor in totaal 250 uur vertraging gezorgd en dat loopt verder op. Momenteel liggen er 32 schepen te wachten op zee en in de haven." Op het Albertkanaal liggen in Wijnegem 28 schepen te wachten, in Genk 14. Op de Ringvaart om Gent in Evergem liggen 36 schepen te wachten.

Wij krijgen het signaal dat er van onderhandelen weinig sprake zal zijn, dat er vrijwel geen marge is om iets aan te passen

Ilse Remy, ACV

Hervormingsplan "zonder overleg"

De vakbonden pikken het niet dat Homans het ambtenarenstatuut grondig wil hervormen zonder grondig overleg daarover. "Ze willen de arbeidsvoorwaarden van contractuelen en statutairen harmoniseren", legt Ilse Remy van ACV uit. "Maar in werkelijkheid worden de arbeidsvoorwaarden van de statutairen drastisch naar beneden gehaald." Zo wordt onder meer de ziekteregeling aangepast, waardoor langdurig zieke ambtenaren sneller een deel van hun loon verliezen. 

Volgende week maandag zouden de bonden normaal gezien samenzitten met Homans. "Maar eens de onderhandeling starten, loopt er ook een termijn van 30 dagen waarin die onderhandelingen afgerond moeten zijn. Dat is veel te kort. Wij krijgen bovendien het signaal dat er van onderhandelen weinig sprake zal zijn, dat er vrijwel geen marge is om iets aan te passen."

Vrijdag alles plat

De bonden eisen echte gesprekken in werkgroepen. "Maar dan moeten er ook serieuze signalen zijn dat er ook echt de wil om iets aan dit voorstel te wijzigen." Tegen vrijdag zou de volledige Vlaamse overheid in staking gaan, zegt Remy. Onder meer Kind & Gezin, Jongerenwelzijn en VDAB zouden dan plat liggen. 

Wie enige verantwoordelijkheidszin heeft, schuift aan tafel in plaats van de Vlaamse economie plat te leggen

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA)

Homans reageerde gisteravond al verontwaardigd op de acties. "Wie enige verantwoordelijkheidszin heeft, schuift aan tafel in plaats van de Vlaamse economie plat te leggen en talloze werknemers en bedrijven te gijzelen." Ook de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel is niet te spreken over de acties. "Dit is een regelrechte schande. De hele haven lamleggen, de industrie blokkeren die afhankelijk is van de aanvoer van grondstoffen, en de logistieke ketting bedreigen en dat door mensen die gemiddeld 7.000 euro netto per maand verdienen en daarvoor 25 uur per week moeten werken."

Vanmiddag overleg

De ambtenarenvakbonden overleggen vanmiddag met minister Homans Maar de acties worden niet opgeschort. "Het gaat om een informeel gesprek", zegt ACOD -secretaris Jan Van Wesemael. "We gaan luisteren naar wat de minister te vertellen heeft."

Bekijk hier de fragmenten uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen