Videospeler inladen...

Belangrijke Koreaanse top opent met grote verwachtingen

De Zuid-Koreaanse president Moon is de komende drie dagen in Pyongyang in een poging om de ontwapeningsgesprekken weer vlot te trekken. Die liggen stil sinds de topontmoeting in Singapore tussen de Noord-Koreaanse leider Kim en de Amerikaanse president Trump.

Duizenden Noord-Koreanen stonden klaar om president Moon en zijn vrouw te ontvangen op het vliegveld van Pyongyang. Opvallend was ook de aanwezigheid van de jongere zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong. Vervolgens reden beide leiders in een open limousine door de hoofdstad en ook daar stonden duizenden Noord-Koreanen te zwaaien met bloemen. 

Voor Moon is het zijn eerste bezoek aan Pyongyang en zijn derde ontmoeting met Kim. Die komt op een cruciaal moment.  Na de belofte van Kim in Singapore om al zijn kerwapens op te geven, is de relatie met de VS weer bekoeld. Een bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Pompeo in augustus werd afgelast omdat er "onvoldoende vooruitgang" was geboekt.  

President Moon en leider Kim rijden in een open limousine door Pyongyang

Einde van de Koreaanse oorlog?

Nog een belangrijk thema tijdens deze driedaagse is het formele einde van de Koreaanse oorlog. Die oorlog - waar ook de VS en China bij betrokken waren - werd in 1953 afgesloten met een militair staakt-het-vuren maar een officieel vredesakkoord kwam er nooit. Zowel het zuiden als het noorden zeggen dat dat er moet komen. 

Toch is zo'n vredesakkoord moeilijker dan het lijkt. Zo is er de kwestie van de bijna 30.000 Amerikaanse soldaten die nog altijd gestationeerd zijn in Zuid-Korea.  Die troepen terugtrekken zou de band tussen Zuid-Korea en de VS verslappen en de positie van Kim Jong-un versterken. 

Samsung en K-popsterren

Overigens is Moon niet alleen naar Noord-Korea vertrokken. In zijn kielzog reizen 150 Zuid-Koreaanse zakenlui en lobbyisten mee. Daarbij zitten toplui van Samsung en Hyundai maar ook enkele K-popsterren. Moon ziet die als zijn "culturele ambassadeurs". Voor de zakenlui staat er een ontmoeting met de Noord-Koreaanse vice-premier op het programma.

 Woensdag zullen Moon en Kim samen een verklaring afleggen, na een laatste officiële gesprek. Ze zouden ook een militair pact ondertekenen dat de militaire spanning op het Koreaanse schiereiland moet doen afnemen.  Donderdag vertrekt Moon weer naar huis. 

Meest gelezen