Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al 74 doden bij orkaan Mangkhut op de Filipijnen en nog tal van vermisten

De doortocht van de krachtigste orkaan van het jaar heeft tot een ware ravage geleid op Luzon, het belangrijkste eiland in het noorden van de Filipijnen. Dat eiland is ook erg belangrijk voor de voedselproductie elders in het land.

Enkele dagen na de doortocht van de orkaan Mangkhut staat het officiële dodental op 74, maar dat kan nog flink oplopen. Zo zijn er nog tientallen vermisten. De meeste vermisten zijn er op een plaats waar een grote aardverschuiving een goudmijn bedolven heeft en net in die mijn waren een veertigtal mensen gaan schuilen voor de orkaan.

De omwonenden en familieleden proberen nu de lichamen van de slachtoffers op te graven, vaak met blote handen. De kans dat er nog overlevenden worden gevonden, is erg klein. In de buurt zijn ook veel wegen onbruikbaar geworden, waardoor het nog niet duidelijk is of er nog meer slachtoffers gevallen zijn in afgelopen plaatsen.

Niet enkel de dodental en de verwoesting van duizenden woningen zijn een drama, maar hetzelfde geldt ook voor de landbouw op Luzon. Dat noordelijke eiland van de Filipijnen is erg belangrijk voor de voedselbevoorrading van het land en dan vooral inzake rijst, graan en maïs. Ook die velden hebben zware schade ondervonden en dat kan dus gevolgen hebben voor de rest van de Filipijnen.

De orkaan heeft daarna nog Hongkong bereikt en in het zuiden van China zijn er vier doden gevallen.

Meest gelezen