Videospeler inladen...

Oud-Fortis topman: “We vreesden gelyncht te worden”

Op de extreem rumoerige aandeelhoudersvergaderingen na de val van Fortis, nu 10 jaar geleden, stonden interventietroepen klaar om in te grijpen indien nodig. Die interventietroepen stonden verborgen achter een zwart gordijn, niet zichtbaar voor de duizenden aandeelhouders. “We wilden die niet tonen omdat we geen olie op het vuur wilden gooien. Maar we waren ook niet zeker dat we niet gelyncht zouden worden”, zegt Karel De Boeck daarover in "De val: 10 jaar na de crisis". Hij zat destijds als CEO van Fortis mee op het podium tijdens die aandeelhoudersvergaderingen.

Er waren verschillende aandeelhoudersvergaderingen nodig, na de val van Fortis, om de verkoop van de Belgische grootbank aan het Franse BNP Paribas goed te keuren. Eerst mochten de aandeelhouders er zelfs niet over stemmen, maar moesten ze wel een nieuwe raad van bestuur kiezen die het weinige wat overbleef van Fortis overeind moest houden. 

Etienne Davignon was kandidaat-voorzitter. Op die aandeelhoudersvergadering zien de meeste aandeelhouders elkaar voor het eerst sinds de neergang van Fortis terug. 

Eén van de aandeelhouders die er elke keer bij was, is Erik Geenen. Hij viel op door z’n groene petje en z’n verzet tegen de overname van ABN Amro en later van de verkoop van Fortis aan BNP Paribas. Het was ook hij die op de aandeelhoudersvergadering het verzet tegen Etienne Davignon als voorzitter in gang zette.

Ik ben beginnen roepen "Lippens, Mittler, Votron: au prison!" en toen brak de hel los

Erik Geenen

“Ik zag de 4.000 aandeelhouders zitten en zij waren muisstil. Ik dacht: ‘als die kudde hier zo gaat blijven zitten, zal er niets gebeuren'. Daarop ben ik beginnen roepen: ‘Lippens, Mittler, Votron: au prison!’ en toen brak de hel los”, zo zegt Geenen in "De val". "Het was alle woede en frustratie van de aandeelhouders die toen uitbrak."

Schoen

Een paar aandeelhoudersvergaderingen later kan de verkoop van Fortis aan BNP Paribas uiteindelijk wel worden goedgekeurd. Maar net voor dat gebeurt, loopt die vergadering helemaal uit de hand.

Duizenden aandeelhouders stormen naar het podium en de sfeer werd agressief. Enkele aandeelhouders beginnen met munten of hun stembakjes naar de top van Fortis te gooien. Eén aandeelhouder gooit een schoen naar voor, die de voorzitter van Fortis slechts op een haar na mist. In de zaal stonden tientallen veiligheidsmensen, maar er stond ook oproerpolitie klaar zegt Karel De Boeck in "De val".

We waren ook niet zeker dat we niet gelyncht zouden worden

Karel De Boeck

“Achter ons was een breed zwart gordijn. Daarachter stond een CRS-team van 25 mensen. Interventietroepen die we niet wilden tonen omdat we geen olie op het vuur wilden gooien. Maar we waren ook niet zeker dat we niet gelyncht zouden worden”, zo getuigt De Boeck.

Gevaarlijkste periode ooit

In "De val" wordt vanavond ook teruggeblikt op de redding van Fortis eind september 2008. Na het faillissement van Lehman Brothers was Fortis één van de eerste Europese banken die aan de afgrond kwam. 

De overheid heeft toen heel snel moeten worden ingegrepen, want een faillissement van Fortis zou een catastrofe geweest zijn voor ons land. “Gelukkig hebben de meeste Belgen nooit beseft dat dit voor ons land zowel financieel als economisch de gevaarlijkste periode ooit was”, zegt oud-premier Yves Leterme daarover.

De tweede aflevering van "De val: 10 jaar na de crisis", vanavond om 21.20 uur op Canvas.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen