Brandweerman afwezig in Haacht: kazerne blijft dicht

De brandweerkazerne van Haacht blijft vandaag dicht omdat een onderofficier afwezig is. De man had gisteren sociaal verlof aangevraagd maar daardoor zijn er vandaag maar 5 brandweerlui aanwezig en dat is één te weinig om te mogen uitrukken.

De wet bepaalt dat een brandweerwagen niet mag vertrekken zonder onderofficier. Omdat die nu afwezig is en niet vervangen kan worden, is de kazerne nu gesloten. Drie brandweermannen die wél aanwezig waren, verhuizen vandaag naar de kazerne van Leuven om daar te helpen. In de kazerne van Haacht blijven wel twee mensen om de ziekenwagendienst te bemannen.

Langer wachten op hulp

De kazerne in Haacht bedient onder andere ook nog de gemeenten Boortmeerbeek, Keerbergen, Werchter, Tremelo (zonder deelgemeenten) en delen van Kampenhout. De inwoners zijn vandaag afhankelijk van de kazernes in Leuven, Aarschot of Mechelen. Het zal dus langer duren vooraleer de hulpdiensten vandaag ter plaatse geraken.

Dit weekend was er nog een incident in Overijse. Een vrouw van 87 stierf in een woningbrand. De brandweer moest na de noodoproep 14 minuten lang wachten vooraleer uit te rukken omdat er onvoldoende personeel aanwezig was.

De situatie heeft veel te maken met de brandweerhervorming zegt Geert De Nyn van de brandweer in Haacht: "De hervorming heeft ons opgelegd dat we hetzelfde moeten doen maar met minder volk. Dat maakt het natuurlijk moeilijk. Ook de organisatie is moeilijker geworden nu we in grote zones werken. Zo zitten er in onze zone 32 gemeenten en zijn er dus ook 32 bazen, dat werkt niet zo makkelijk natuurlijk".

"De brandweermensen zijn er erg ongelukkig mee. We zijn bang dat er eerst een ramp moet gebeuren voordat er meer middelen gaan komen. Zo is het ook met Ghislengien gegaan. Na die ramp is de brandweer hervormd. Hopelijk is er geen tweede ramp nodig om de situatie nu te verbeteren. "

Meest gelezen