Podcast “De stand van de stad”: waar staat Brugge na 6 jaar Renaat Landuyt?

In onze podcastreeks over de gemeenteraadsverkiezingen zijn we in Brugge aanbeland. Brugge die scone, het Venetië van het noorden: we nemen je mee in de stad die veel minder kneuterig geworden is dan de clichés doen vermoeden. 

De kiesstrijd wordt er in elk geval superspannend. De twee protagonisten van de vorige verkiezingen, SP.A’er Renaat Landuyt en CD&V’er Dirk De fauw, nu nog coalitiepartners, staan opnieuw tegenover elkaar. Toen moest de fotofinish uitmaken dat Landuyt burgemeester mocht worden. Niemand weet of hij die stunt herhaalt. Of wordt de flamboyante N-VA’er Pol Van Den Driessche een gamechanger? Met de blauwe Mercedes Van Volcem als lachende derde, omdat twee van de drie “groten” samen wellicht geen meerderheid zullen halen? 

We maken de politieke balans op, en eerst onderzoeken we welke thema’s de Bruggelingen beroeren. 

Het toerisme mag dan enkel in de historische binnenstad beeldbepalend zijn, de slagschaduw ervan reikt tot heel diep in de randgemeenten, door de druk op de immobiliën-prijzen. 

Net zoals het voetbal gaat ook de economie niet slecht in Brugge, met name door de toeristen en ook door de haven van Zeebrugge. Maar hoe komt het dat bijvoorbeeld de moderne technologiebedrijven hun weg niet vinden naar de regio? En wist je dat Brugge in 1978 al een lussenplan had, veertig jaar voor het Gentse mobiliteitsplan? Maar dat voetgangers, fietsers, bussen en automobilisten er nog altijd vechten voor wat ruimte? 

Ontdek het allemaal in De stand van de stad, aflevering Brugge.

Meest gelezen