Videospeler inladen...

Premier mengt zich in debat over transmigranten: "Francken moet vrijdag met effectieve maatregelen komen"

De premier mengt zich in de discussie over transmigranten. Hij wil dat staatssecretaris Francken (N-VA) tegen vrijdag effectieve en concrete maatregelen uitwerkt. Gisteren bleek nog dat Francken 32 veroordeelde mensen zonder papieren moest vrijlaten om plaats te maken voor transmigranten in gesloten centra. De premier vraagt nu effectieve maatregelen en een goede samenwerking met Brussel: "De prioriteit is dat deliquenten worden uitgewezen als ze hier onrechtmatig verblijven."

Tegen de ministerraad op vrijdag moet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) "concrete en effectieve" maatregelen uitwerken voor transmigranten en specifiek voor het Maximiliaanpark. Dat vraagt premier Charles Michel (MR). We horen dat hij voorstellen verwacht die het probleem effectief oplossen in plaats van het te verleggen.

Staatssecretaris Francken moest gisteren toegeven dat hij 32 veroordeelde mensen zonder papieren had vrijgelaten uit gesloten centra. In totaal liet Francken 202 mensen zonder papieren vrij. 

De kritiek van de coalitiepartners bleef niet uit. "Kan het nog gekker?", vroeg Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open VLD, zich af. "Hallucinant", zei CD&V-voorzitter Beke. Vanmorgen gaf Groen-voorzitster Almaci aan dat de premier voor haar ontbreekt in het dossier. "Premier, waar bent u?", klonk het.  

Premier vraagt goede samenwerking met Brussel

Daar lijkt nu verandering in te komen. Volgens de premier is het een "absolute prioriteit" dat delinquenten die hier onrechtmatig verblijven worden gerepatrieerd. Hij roept de transmigranten in ons land op een asielaanvraag in te dienen, waardoor ze opgenomen worden in het netwerk van Fedasil. 

De premier benadrukt dat een goede samenwerking met de lokale besturen en specifiek Brussel nodig is. Daarin klinkt mogelijk een bedekte kritiek over het geruzie tussen Francken en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS).

Francken heeft al langer kritiek op de aanpak van het Maximiliaanpark door Close. Die liet dan weer verstaan dat hij het niet op prijs stelt dat migranten na hun screening terug zouden worden afgezet aan het Maximiliaanpark. 

Samenkomst met Theresa May

Ook de premier zal zelf een duit in het zakje doen om het probleem van transmigratie aan te pakken. Morgen ziet hij daarover de Britse premier Theresa May op een informele Europese migratietop in Salzburg. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen