Videospeler inladen...

Hoe een kookboek het verschil probeert te maken en hoe hoeden verdraaid onhandig kunnen zijn

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Meghan Markle heeft haar eerste soloproject sinds haar huwelijk met prins Harry afgerond: het is een kookboek voor het goede doel geworden. Schoonzus Kate Middleton won ook in beroep een rechtszaak rond naaktfoto's. De Noorse kroonprins Haakon ging de brandweer persoonlijk bedanken en koningin Mathilde oefende met kinderen met een motorische beperking de Petö-methode. Op Prinsjesdag in Nederland speelde de wind de dames met hoeden flink parten, terwijl koningin Máxima koos voor een vrij asymmetrische schijfhoed.

Eerste soloproject voor de hertogin van Sussex

De hertogin van Sussex, Meghan Markle, heeft haar eerste soloproject sinds haar huwelijk met prins Harry afgerond: een kookboek voor het goede doel. Dat goede doel is de Hubb (het Arabische woord voor liefde) Community Kitchen, een moslim-cultureel centrum, waar oorspronkelijk slachtoffers van de verwoestende brand in de Grenfell Tower hun ervaringen konden delen en troost bij elkaar konden zoeken.

Meghan bracht privébezoekjes aan de gemeenschappelijke keuken en bleek verontwaardigd dat de keuken slechts twee dagen per week open was. Met het kookboek wil de hertogin het nodige geld inzamelen om de keuken zeven dagen per week open te houden. 

VIDEO De hertogin kookt en legt het project via voice-over uit:

Videospeler inladen...

Nooit wordt er gevraagd naar onze kleur of onze taal. Fantastisch

Meghan hielp niet alleen koken, maar staat ook in voor het voorwoord van het boek "Together. Our community cookbook" met ruim vijftig recepten van de voormalige Grenfell-bewoners. "We zitten samen, eten samen en genieten ervan. Nooit wordt er gevraagd vanwaar we komen, welke kleur we hebben, of welke taal we spreken. Het is fantastisch", vat een van de vrouwen die er kookt het initiatief samen.

Kensington Palace

Dat Meghan haar schouders maar wat graag onder het project steekt, mag niet verwonderen: diversiteit ligt haar nauw aan het hart en als onvoorwaardelijke foodie deelde ze op haar lifestyleblog The Tig (die voor haar verloving met Harry offline werd gehaald) heel wat recepten. Als tiener werkte ze als vrijwilliger in de Hippie Kitchen, waar dakloze en drugsverslaafde jongeren uit Los Angeles verbleven. 

Het boek "Together" werd ook officieel gelanceerd met een lunch in de tuinen van Kensington Palace waar Meghan -onder het goedkeurende oog van prins Harry- benadrukte dat er "ontzettend veel liefde en werk" in het boek gekropen is. Onaangekondigd nam Meghan bij de voorstelling ook haar moeder Doria Ragland mee. Zij stelde zich bij de gasten voor als "Meg's mum".

AFP or licensors

De Britse pers vermoedt dat Ragland meer zal ingeschakeld worden bij "The Firm" (het bedrijf dat de Windsors vormen), al was het maar om de aandacht weg te nemen van Meghans boos twitterende halfzus Samantha en van haar loslippige vader Thomas. 

"Buitensporige" boetes voor naaktfoto's blijven

Een rechtbank in Versailles heeft in beroep geoordeeld dat de boetes voor Closer blijven. Het Franse magazine had in 2012 foto's van de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, enkel gehuld in een bikinibroekje gepubliceerd. Closer vond de bedragen "buitensporig" en vroeg een opheffing of op zijn minst een vermindering, maar daar had de rechter geen oren naar.

Het blad moet toch 100.000 euro betalen aan Middleton en haar echtgenoot prins William. Uitgevers Laurence Pieau en Ernesto Mauri moeten 45.000 euro ophoesten.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Inbreuk op de waardigheid van een vrouw

De topless-foto's werden op aanzienlijke afstand met zware telelenzen genomen toen William en Kate zes jaar geleden aan het zonnebaden waren op het privé-domein Chateau d'Autet in de Provence. De foto's werden al snel overgenomen in andere publicaties: het Italiaanse Chi, de Ietse Daily Star, en magazines in Zweden en Denemarken. In eerste aanleg hield Closer staande dat de foto's "het algemene belang dienen" en een "positief beeld schetsen van de royals". 

Prins William zag dat anders in een reactie: "De clandestiene wijze waarop deze foto’s zijn genomen, heeft ons erg geschokt. Een inbreuk op onze privacy.” De Franse officier van justitie stelde in beroep zelfs dat de beelden "een inbreuk vormen op de waardigheid van een vrouw".

Prins Haakon als brandweerman

De Noorse kroonprins heeft zich ten dienste gesteld van de brandweer: hij liep enkele uren mee en trainde mee. Het prinselijke gebaar was een bedankje voor de inspanningen die de civiele bescherming en de hulpdiensten deze zomer met de droogte en talloze bosbranden hebben geleverd. De Noorse hulpdiensten zijn de afgelopen maanden een recordaantal uren uitgerukt: maar liefst 70.000 uren tegenover 45.000 uren aan mogelijke missies vorig jaar. Zo'n 80.000 manschappen stonden dag en nacht klaar.  

Haakon zat samen met brandweerlui om te horen hoe ze te werk gaan in teamverband, en zeker 's nachts bij het bestrijden van bosbranden. Na een korte introductie rolde de prins-in-pak-met-helm zelf brandslangen af in een bos, legde koppelingen en sproeide met water onder hoge druk.  "Namens ons allemaal: heel erg bedankt. Jullie zijn verantwoordelijk voor een belangrijk stuk sociale zekerheid", besloot Haakon.

Koningin Mathilde helpt taal en motoriek oefenen

Koningin Mathilde heeft de lessen bijgewoond in La Famille in Brussel. De school en het dagcentrum bestaan 50 jaar en bieden een geïntegreerde vorm van onderwijs en therapie voor kleuters en kinderen met een motorische beperking door neurologische letsels.

Bedoeling is de kinderen zelfredzaam te maken via de methode van de Hongaarse arts Andras Petö, zodat ze later bijvoorbeeld gewoon onderwijs kunnen volgen en eventueel universitaire studies kunnen aanvatten.

Bij de Petö-methode staan logopedie (het spreken), psychologie (de groepsgeest en versterking van het zelfbeeld) en kinesitherapie (bewegingsoefeningen) voorop. Door luidop iets te zeggen en te herhalen, kunnen de kinderen bewegingen, als "simpelweg" stappen, aanleren. Het draait hier bewust niet om individuele therapie, maar om therapie in groep om te stimuleren en de kinderen uit hun isolement te halen. Ouders en begeleiders werken actief samen. Zo krijgen ouders als het ware ook les.

Een (schijf)hoed op Prinsjesdag

In Nederland is de derde dinsdag van september traditioneel Prinsjesdag, de opening van het parlementaire jaar en de dag dat koning Willem-Alexander de troonrede uitspreekt. Dat gaat gepaard met een stoet van de koninklijke familie van het paleis Noordeinde naar het Binnenhof. En bij een stoet horen voor de dames hoeden, het ene exemplaar al opzichtiger dan het andere. Dit jaar speelde echter de wind bij aankomst op het Binnenhof flink wat vrouwen parten (zie video hieronder).

Bij koningin Máxima bleek haar hoed dan weer niet echt praktisch te noemen, omzeggens koning Willem-Alexander had er weinig aan. De grapjes op sociale media waren soms wel spitsvondig:    

Máxima droeg een asymmetrische schijfhoed die een deel van haar gezicht bedekte. In de Ridderzaal kon het koninklijke paar daardoor elkaar niet zien en tijdens de rijtoer met de glazen koets werden wellicht de helft van de omstaanders (die de pech hadden aan de verkeerde kant te staan) teleurgesteld. 

Handig is een schijfhoed dus zelden

Josine Droogendijk van modekoninginmaxima.nl

De Nederlandse modekenner Josine Droogendijk probeert op haar site een verklaring te geven aan Máxima's keuze. "Onze koningin houdt niet van half werk en verfoeit de stijlregel less is more", vandaar de gigantische hoed.

Waarom een exemplaar dat de rechterkant bedekt? "Tot in de jaren 60 liepen vrouwen bij formele gelegenheden vaak rechts naast hun man. Asymmetrische hoeden werden hier op aangepast, zodat de man altijd het gezicht van zijn vrouw kon zien. En vice versa natuurlijk. Inmiddels is dit gebruik behoorlijk achterhaald, maar toch draagt Máxima -hoewel ze zeer regelmatig links van de koning staat of zit- haar schuine hoeden altijd over rechts. Voor Prinsjesdag 2018 had ze beter een uitzondering kunnen maken, al zou dat ook weer niet zo handig zijn geweest tijdens de rijtoer. Handig is een schijfhoed dus zelden."

Meest gelezen