Videospeler inladen...

Poetin over neergeschoten vliegtuig in Syrië: "Keten van tragische omstandigheden"

Er dreigt een diplomatieke rel tussen Rusland en Israël over het Russische militaire transportvliegtuig dat gisteren nabij Syrië is neergehaald. Dat gebeurde door de Syrische luchtafweer, maar Moskou verwijt Israël dat het het incident geprovoceerd heeft. Israël betreurt het incident, maar legt de schuld bij Syrië.

Gisteravond is een Russisch militair verkenningsvliegtuig van het type Iljoesjin-20 verdwenen van de radar tijdens een missie voor de kust van Syrië. Op dat ogenblik voerden Israëlische F-16's vlakbij bombardementen uit in de buurt van de Syrische stad Latakia. Wellicht zijn alle 15 Russische inzittenden omgekomen.

Het vliegtuig is per vergissing neergehaald door een Syrische luchtafweerraket. Toch houdt Rusland Israël verantwoordelijk, want de Israëlische F-16's zouden opzettelijk in de buurt van het Russische toestel gevlogen hebben om de Syrische luchtafweer te verwarren. Bovendien zou Israël de Russen pas gewaarschuwd hebben een minuut voor de luchtaanval en had het trage Russische vliegtuig dus weinig kans om zich tijdig uit de voeten te maken. 

Moskou dreigde vanochtend met tegenmaatregelen tegen Israël, maar in een eerste reactie toont president Vladimir Poetin zich vrij gematigd. Volgens hem is "een opeenvolging van tragische omstandigheden" de oorzaak van het incident en zo vermijdt hij een drastische uitval naar Israël. Wel kondigt maatregelen aan "om de veiligheid van Russische militairen in Syrië te verbeteren". Welke die zijn, is niet duidelijk.

In een telefoongesprek met Poetin heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn spijt betuigd over de dood van de 15 Russische militairen. Netanyahu legde de schuld echter bij Syrië en ontkent dat zijn vliegtuigen zich verscholen zouden hebben achter het Russische toestel.  Hij hoopt ook dat de samenwerking tussen beide landen niet het gedrag zal komen en stuurt zijn stafchef voor overleg naar Moskou.

Het incident kan leiden tot een forse diplomatieke rel met Rusland. Moskou steunt in Syrië -politiek en militair- het regime van Bashar al-Assad en staat aan dezelfde kant als Iran. Toch hebben Israël en Rusland dat tot nu toe de goede relaties tussen beiden niet laten verstoren. Zo had Moskou eerder laten verstaan dat het de aanwezigheid van Iraanse strijders en zwaar materieel in Syrië zou beperken tot het minimum en zeker niet in de buurt van de bestandslijn met Israël zou laten komen. Dat kan nu mogelijk veranderen, al lijkt Poetin de zaak niet te willen laten escaleren. (Lees verder onder de kaart).

Werkpaard uit de Sovjettijd

Het toestel dat is neergehaald boven Syrië is een Iljoesjin-20M, de militaire variant van een transportvliegtuig dat ontwikkeld werd in de jaren 50 in de vroegere Sovjet-Unie. Het toestel wordt echter ook gebruikt als verkennings- en radarvliegtuig en wellicht was het op een dergelijke missie boven de kust van Syrië. Het vliegtuig was overigens gestationeerd op een luchtmachtbasis in Syrië, waar veel Russische vliegtuigen staan.

De Iljoesjin-20 werd ook veel gebruikt in de burgerluchtvaart en op sommige plaatsen zoals Noord-Korea, Afghanistan en enkele landen in het Midden-Oosten is dat nog het geval.

Het is overigens erg druk in het Syrische luchtruim waar Amerikaanse, Britse, Franse, Duitse en Arabische vliegtuigen, maar ook toestellen de Syrische luchtmacht en Russische toestellen diverse doelwitten bestoken. Ook Israël voert steeds meer bombardementen uit op het Syrische leger en Iraanse troepen in het buurland. In het verleden is het daarbij al net niet tot incidenten gekomen tussen de VS en Rusland en in 2015 werd een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten door een Turkse F-16.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen