Videospeler inladen...

Ryanair bereid om Belgisch arbeidsrecht toe te passen vanaf 2020: "Eerste stap, nu verder onderhandelen" 

Luchtvaartmaatschappij Ryanair is bereid om haar Belgische personeel vanaf 2020 te behandelen volgens het Belgische recht. Dat schrijft de maatschappij in een brief aan de vakbonden. Die hadden gevraagd dat Ryanair al volgend jaar - dus in 2019 - het Belgische recht zou aanvaarden. "Het is een eerste stap, we moeten nu verder onderhandelen", reageren de vakbonden.

De Belgische vakbonden hadden Ryanair vorige dinsdag een voorstel tot cao overgemaakt, en de maatschappij een week de tijd gegeven om te antwoorden. De respons viel vanavond in de bus.

Het personeel van Ryanair in België valt nu onder het Ierse arbeidsrecht. Dat veranderen naar het Belgische recht -dat een betere sociale bescherming biedt- is een van de belangrijkste eisen van de bonden. 

Ryanair lijkt nu dus een stap in die richting te zetten, zoals de voorbije dagen ook gebeurde in Ierland en Italië. De vakbonden reageren voorzichtig positief. "Dit is een eerste stap, een basis om te onderhandelen", zo luidt het. "Ze komen ons een stuk tegemoet. De boodschap is nu dat we zo snel mogelijk rond de tafel moeten gaan", zegt Filip Lemberechts van liberale vakbond ACLVB. 

De directie van Ryanair vraagt wel dat de geplande staking van 28 september wordt afgeblazen.

Meest gelezen