Videospeler inladen...

Uitvallers secundair onderwijs sneller naar Examencommissie: “Positief dat jongeren belang van diploma inzien”

Scholieren die het secundair onderwijs verlaten zonder diploma, vinden sneller de weg naar de Examencommissie - de vroegere Middenjury. Bijna driekwart van hen zet minder dan een jaar na het verlaten van de school de stap naar de commissie om er alsnog een diploma te halen. Vijf jaar geleden was dat nog maar de helft.

Vorig jaar haalden 1.700 mensen een diploma secundair onderwijs via de Examencommissie. Dat zijn er 200 meer dan het jaar voordien. De stijging is al enkele jaren aan de gang.   

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is tevreden: “90 procent van de diploma’s secundair onderwijs worden op school behaald en dat is goed, want op school leer je ook belangrijke sociale vaardigheden."

"De Examencommissie is een goed alternatief voor jongeren die dreigen zonder diploma op de arbeidsmarkt te komen. Want dan ben je een vogel voor de kat. Het is positief dat jongeren het belang van een diploma inzien voor hun kansen op de arbeidsmarkt.” 

Sneller

Die jongeren zien ook sneller dan vroeger in dat ze een diploma nodig hebben. Bijna driekwart van de kandidaten stapt minder dan een jaar na het verlaten van de school al naar de Examencommissie. De grote meerderheid van de examinandi is 18-19 jaar.

Dat is opmerkelijk meer dan 5 jaar geleden, toen slechts de helft van de kandidaten binnen het jaar naar de Examencommissie trok. Minister Crevits: “Wij hebben hard ons best gedaan om de Examencommissie bekend te maken, want 10 procent jongeren die elk jaar de school verlaten zonder diploma, dat is toch veel. Dat zijn er 7.000.”

10 procent jongeren die elk jaar de school verlaten zonder diploma, dat is toch veel. 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

De populairste studierichtingen om een diploma via de Examencommissie te halen zijn humane wetenschappen voor het algemeen secundair (ASO), sociaal-technische wetenschappen voor het technisch onderwijs (TSO), en kantoor-kantooradministratie en gegevensbeheer voor het beroepsonderwijs (BSO).

Nieuw examencentrum met 180 plaatsen

Alle examens vinden voortaan plaats in het nieuwe examencentrum in het Consciencegebouw in Brussel, vlakbij het Noordstation. Daar is plaats voor 180 kandidaten. Vlaams minister van Onderwijs Crevits opent het nieuwe centrum vandaag en reikt een 20-tal diploma’s uit.

Meest gelezen