Gents debat: SP.A en N-VA clashen over veiligheid, Van Bossuyt wil stad tramvrij maken

Bij het Gentse kopstukkendebat van De Morgen en VTM Nieuws hebben lijsttrekker Rudy Coddens (SP.A) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA) gisteravond geclasht over veiligheid. "Termont nodigt transmigranten uit en speelt in de kaart van mensensmokkelaars", vindt Van Bossuyt. "We hebben van u en uw partij geen lessen te krijgen", antwoordt Coddens. "Uw staatssecretaris heeft net 32 criminelen zonder verblijfsvergunning vrijgelaten." Opmerkelijk: Van Bossuyt wil op lange termijn Gent ook graag tramvrij maken.

Vooral de problematiek rond snelwegparkings leverde een hevige woordenwisseling op in de debatzaal van de Gentse Vooruit. N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt verweet burgemeester Termont in de kaart te spelen van mensensmokkelaars, nadat die had gesuggereerd transmigranten voortaan te willen helpen bij hun reis naar Engeland. "Het Verenigd Koninkrijk zal die mensen niet aanvaarden en terugsturen. Dan eindigen ze in kampen zoals Calais of als bedelaar voor de ingang van de Colruyt. Is dat sociaal beleid? "

"De stad Gent gaat geen mensen naar Engeland begeleiden", zegt Coddens. Die valt staatssecretaris Francken aan en wil een Europese aanpak. Ook de houding van het stadsbestuur tegenover Roma's wordt door de oppositie aan de kaak gesteld. "Al moeten we intra-Europese migranten in precaire omstandigheden helpen met instapwonen, tewerkstelling en afspraken rond taal en onderwijs."

Onvoorstelbaar dat veiligheid hier wordt weggelachen

N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt getuigt dat ze zich soms "ongemakkelijk" voelt als ze 's avonds in Gent loopt. Een uitspraak waarvoor het publiek in de zaal haar uitjouwt. "Onvoorstelbaar dat veiligheid hier wordt weggelachen", vindt ze.

Wanneer Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Deckmyn "no-go zones" opsomt, volgt een gelijkaardige reactie. Coddens prijst het werk van de Gentse politie en verwijst naar de stadsmonitor, waaruit blijkt dat Gent kampt met een relatief laag onveiligheidsgevoel.

Over de tramsporen in Gent

Opmerkelijk uitspraak van Bossuyt ook tijdens het debat: zij wil, op lange termijn weliswaar, Gent tramvrij maken. Gent heeft nochtans een traditie van een uitgebreid netwerk voor openbaar vervoer. "Het is bijvoorbeeld niet veilig genoeg. Ik heb zelf ooit mijn voet gebroken toen ik zeven maanden zwanger was. Het is niet ideaal", haalt ze aan. Maar die uitleg wordt op hoongelach onthaald. "Dát is nu toch geen reden", stelt Coddens.

(lees verder onder de foto)

"Iedereen die met de fiets in Gent rijdt, weet dat de tramsporen levensgevaarlijk zijn als het er geregend heeft", vult Van Bossuyt aan. "Het is een heel langetermijnproject, ik ga daar geen jaartal op plakken. In tussentijd kan er meer ingezet worden op trambussen (bussen die in hun eigen bedding rijden, red.). Die zijn veel wendbaarder en daarvoor moet je niet wekenlang de straten openleggen."

Meest gelezen