Videospeler inladen...

Prinsjesdag in Nederland: folklore, traditie en een positieve boodschap

Zonnig, een zeebriesje, warm: de  Haagse weergoden zijn Prinsjesdag dit jaar erg goed gezind. Al sinds mensenheugenis wordt op de derde dinsdag van september in Nederland het parlementaire jaar geopend. En dat gaat gepaard met folklore en traditie. De toon van het feest paste dit jaar perfect bij het weer. "Nederlanders moeten van dichtbij merken hoe goed het gaat", mocht koning Willem-Alexander zijn landgenoten vertellen.

Op Prinsjesdag trekt de koninklijke familie in stoet van het paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar het Nederlandse parlement huist. Daar mag de koning de troonrede uitspreken: een tekst waar hij letterlijk zelf geen punt of komma over te zeggen heeft, maar wel de "regeerverklaring" van het kabinet. De stem van de vorst, de pen van Mark Rutte en zijn ministers.

Op zich zou dat een simpele wandeling van 5 minuten kunnen zijn, maar Nederlanders houden van tradities en hun koninklijke familie, dus hoort daar de nodige bravoure bij: normaal laten de koninklijke hoogheden zich in een gouden koets via een klein ommetje naar het Binnenhof brengen. Maar de gouden koets is al een paar jaar in renovatie, dus koos de koninklijke familie ook dit jaar voor het glazen exemplaar. De pret en het enthousiasme leden daar alvast niet om: rijen dik stonden de oranjefans langs het korte parcours. 

Het koningspaar in de glazen koets op weg naar het Binnenhof.

"De positiefste troonrede in jaren wordt het", kopten de Nederlandse media al een paar dagen. Het is immers een traditie dat de grote lijnen en het bijhorende financiële plaatje een paar dagen op voorhand uitlekken.

"Is het daarom dat je hier bent?", vraag ik een oudere vrouw met oranje vouwkroon. "Nee, het is gewoon een mooie dag", zegt ze me, "maar het gaat inderdaad wel goed met Nederland". Bijval krijgt ze van een jongeman naast haar: "de economie groeit, veel jobs, ja, het gaat hard". Het lijkt alsof de Nederlanders anderhalf jaar na de verkiezingen,  gebeten zijn door een positivismevirus. 

"Ach, er is wel nog altijd een verschil tussen wat Den Haag vertelt en wat de mensen echt merken", relativeert een vrouw uit het noorden van Nederland. En ze is niet de enige. "Eerst zien, dan geloven". Hier en daar blijft wat scepsis hangen.

Prinsjesdag is een dag van folklore. Mensen langs het parcours dossen zich speciaal uit.

Willem-Alexander: "sterker gewapend voor de toekomst"

Rond halftwee werd de koning dan ontvangen door de voorzitster van de Staten-Generaal. De rede was zoals verwacht: een boodschap met heel veel positieve elementen in. Al bleef het vooral een opsomming van losse onderdelen. Een echt verhaal ontbrak. 

Maar alle economische factoren staan op groen: de werkloosheid staat laag, de staatschuld is verder afgebouwd, de economie groeit voor het zesde jaar op rij: "Daarmee is Nederland beter voorbereid op toekomstige economische schokken," mocht de koning vertellen. 

Ook deze jongens hebben een traditioneel pak aangetrokken met klompen.

En dus is het tijd om keuzes te maken voor de toekomst, voor de volgende generaties. Want niet alle vragen zijn al opgelost: "Er leven vragen: kunnen wij en onze kinderen blijven rekenen op goede zorg, een betaalbaar huis, een baan, goed onderwijs, een veilige buurt, een schone leefomgeving en een goed pensioen? En er is de vraag die niet in een rekenmachine past: leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar?".

De plechtigheden zitten er op, de komende dagen wordt er gedebateerd over de rede. En die debatten zullen zeker gaan over een zin uit de troonrede: "we schaffen de dividentbelasting af", de zin van premier Rutte. Tegen de zin van zowat iedereen in, inclusief het bedrijfsleven, heeft de premier het wetsvoorstel er door gekregen. Het is een maatregel die "de economie moet stimuleren." 

Prinses Beatrix, de moeder van koning Willem-Alexander, was ook aanwezig.

Meest gelezen