2018 Invision

Vlaming Jakob Verbruggen pakt Emmy voor visuele effecten bij "The alienist"

Tussen de maar liefst 122 Emmy's die er te winnen vielen, is er ook een bescheiden Vlaamse overwinning: regisseur Jakob Verbruggen kreeg een prijs voor de visuele effecten bij de Netflix-reeks "The alienist". Verbuggen is geen nobele onbekende in de (internationale) tv-wereld: zo was hij de regisseur van het eerste seizoen van de geprezen crimereeks "The fall", draaide hij enkele afleveringen van "House of cards" en maakte "Code 37 - de film" met Veerle Baetens. 

Verbruggen regisseerde drie afleveringen van "The alienist" voor Netflix. In de thrillerreeks worden in het New York van de 19e-eeuw boy prostitues vermoord, jonge mannen die zich als vrouw verkleden om zo hun lichaam te verkopen.

"The alienst" was zes keer genomineerd, onder meer in de categorie "limited series" (series met slechts één seizoen of een beperkt aantal afleveringen), maar kaapte de hoofdprijs niet weg. De bekroning viel in de kleinere categorie van de visuele effecten.

The alienist? De geboorte van CSI

Verbruggen woonde in smoking de uitreiking in LA bij en is best blij. "Genomineerd zijn is op zich al een prestatie en vanaf dan is het een beetje een loterij", legt hij uit. Hij omschrijft zijn serie zelf "als de geboorte van CSI". Of deze Emmy's zijn carrière zullen voorstuwen, is veel gezegd. "Mijn carrière zal rustig voortgaan. Het leuke van de nominaties is dat de reeks meer ruchtbaarheid krijgt. "The alienst" blijft in de media. Het is een appreciatie voor het vele werk van cast en ploeg."

Verbruggen is sowieso een bekende naam in de Amerikaanse tv-wereld met afleveringen van series als "The fall" (foto onder met hoofdrolspeelster Gillian Anderson), "House of cards" en "Black mirror" op zijn cv. Hij zal ook werken aan een tweede seizoen van "The alienist" en er lopen andere gesprekken voor projecten. "Niks concreet voorlopig", zegt hij weliswaar. 

(lees verder onder de foto)

Copyright © ©Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

AUDIO Jakob Verbruggen bij Radio 2 Antwerpen vanuit LA:

Meest gelezen