Videospeler inladen...

Vluchtelingen trainen robots: hoe artificiële intelligentie banen oplevert

Computers en robots die stekjes kunnen planten: die toepassing van artificiële intelligentie wordt ontwikkeld door het Gentse bedrijf Robovision, zo was te zien in "Pano". Opvallend: het zijn vluchtelingen die de computers voor dat werkje trainen. Jan Deruyck van het digitale platform In the pocket is er dan ook van overtuigd: artificiële intelligentie zal banen blijven creëren. "Qua jobcreatie zitten we nog maar aan het begin."

“Je moet het pijltje naar de bovenkant van de plant doen bewegen. Eerst goed inzoomen, zodat je heel precies kunt werken.” In een vergaderzaaltje zit een groepje mensen voorovergebogen over smartphones en tablets. Hun vingers bewegen over het scherm. Keer op keer duiden ze plantjes en hun groeirichting aan. Nu nog onder supervisie van een instructeur, maar het is de bedoeling dat ze er thuis mee verdergaan. 

Een opleiding als alle andere? Niet helemaal. Dit groepje mensen bestaat uit vluchtelingen. En hun werk zal straks worden gebruikt om slimme robots in te zetten, legt Werner Goeman uit. Hij werkt voor Robovision, een Gents bedrijf dat toepassingen in artificiële intelligentie ontwikkelt: “Wij willen computers en robots leren om stekjes te planten. Maar daarvoor moeten ze die stekjes natuurlijk eerst leren herkennen, ook als ze op een hoopje door elkaar liggen bijvoorbeeld. Dus we hebben mensen nodig om ze te trainen, en algoritmes te ontwikkelen.” 

(lees verder onder de foto)

Wiskundelerares

"Het is geen moeilijk werk", zegt Nour Alsakka, "je moet er alleen een beetje handig in worden." In haar thuisstad Damascus, in Syrië, was ze wiskundelerares. Inmiddels woont ze in Anderlecht, en leert ze volop Frans en Nederlands. Ooit hoopt ze weer voor de klas te staan. Maar intussen is dit een prettige bezigheid. Voor haar buurvrouw Sarah Rai – ook uit Syrië - is het haar eerste job ooit. “Het is leuk om iets nieuws te leren. Intussen kan ik het al best snel", lacht ze. “Gisteren hebben we een video gezien, hoe de robot de plantjes in de grond zet. Dat zag er heel praktisch uit.”

(lees verder onder de foto)

“Vluchtelingen zijn een heel interessante doelgroep,” vindt Jan Deruyck van In the pocket, dat een digitaal platform ontwikkelt om de data aan te bieden aan bedrijven . “Ze kunnen digitaal mee, ze kunnen goed met een smartphone overweg en ze kunnen flexibel werk gebruiken, en intussen kunnen ze de taal leren en zich proberen in te burgeren. Hoger opgeleide vluchtelingen hoeven op deze manier ook niet per se een typische arbeidersjob te doen.” Daarom werkt ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen mee aan het project.

Vluchtelingen zijn een heel interessante doelgroep.

Duurzame jobs?

Artificiële intelligentie zorgt hier dus voor nieuwe jobs. Maar de arbeiders die vroeger de stekjes plantten, worden wel vervangen. En zijn die nieuwe jobs wel duurzaam? Wat als de robot nu wel wéét wat hij met die plantjes aanmoet? Jan Deruyck is resoluut: “Artificiële intelligentie zal banen blijven creëren. Er zijn zo veel bedrijven die deze technologieën kunnen gebruiken. De modellen die we nu trainen zijn ook nog maar heel basic: ze zullen veel complexer worden en we zullen nog nieuwe modellen ontwikkelen. Qua jobcreatie zitten we nu nog maar aan het begin.”

Qua jobcreatie zitten we nog maar aan het begin

Herbekijk hier de reportage over het Gentse bedrijf in "Pano"

Videospeler inladen...

Meest gelezen