AFP or licensors

Voor het eerst weer meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs

Er zitten dit schooljaar opnieuw meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Dat blijkt uit de eerste voorlopige telling van de leerlingen. Nochtans wou het M-decreet, dat op 1 september 2015 van start ging, leerlingen met een beperking stimuleren om les te volgen in het gewoon onderwijs. 

Vooral in het buitengewoon onderwijs van het GO!, dat is het Gemeenschapsonderwijs, is de stijging heel zichtbaar. Daar zaten in het buitengewoon kleuteronderwijs in 2017 509 kleuters met een beperking, dit schooljaar zijn dat er 573 of een stijging met bijna 13 procent.

Ook in het buitengewoon secundair onderwijs was er in het GO! een stijging met zo’n 5 procent (van 5407 leerlingen in 2017 naar 5712 leerlingen in 2018). In het buitengewoon lager onderwijs met nu 5653 leerlingen is de stijging het minst sterk met zo’n anderhalf procent.

“We betreuren het dat het aantal leerlingen dat school loopt in het buitengewoon onderwijs opnieuw is gestegen”

De woordvoerster van het GO, Nathalie Jennes , zegt dat het de eerste keer is sinds de invoering van het M-decreet dat het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs opnieuw stijgt. “We betreuren deze evolutie, want het GO! is en blijft een sterk voorstander van inclusief onderwijs”, luidt het.

Een verklaring voor de stijging ziet Jennes in de vele aanpassingen aan het M-decreet. Zo konden kinderen met problematisch gedrag in het gewoon onderwijs opnieuw makkelijker overstappen naar het buitengewoon onderwijs. "Misschien is dit al in deze cijfers te zien", zegt ze. 

Ook stijging leerlingen buitengewoon onderwijs in Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Ook bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen merken ze dat er weer meer leerlingen in het buitengewoon onderwijs zijn, vooral in het kleuter (+5 procent) en het lager buitengewoon onderwijs (+1,38 procent). In het secundair buitengewoon onderwijs blijft het aantal leerlingen nagenoeg stabiel.

In het stedelijk en gemeentelijk onderwijs (OVSG) geven de voorlopige cijfers enkel een stijging in het buitengewoon kleuteronderwijs aan (van 174 leerlingen in september 2017 naar 206 in 2018). Voor de andere niveaus tekenen ze zelfs een daling op vooral in het buitengewoon secundair onderwijs (-11 procent).

Het officieel onderwijs groeit, Katholiek Onderwijs Vlaanderen blijft stabiel

De spoedtelling toont ook aan dat het officieel onderwijs verder groeit. Het  GO! telt nu in totaal 205.001 leerlingen (+3.830), het stedelijk en gemeentelijk onderwijs 180.070 leerlingen (+980)  en het provinciaal onderwijs 15.761 (+300).

Katholiek Onderwijs Vlaanderen blijft wel veruit de grootste, met in totaal 742.774 leerlingen (+110).

Meest gelezen