Komen Franstalige kiezers in Koksijde voldoende aan de bak? 

Enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen vroeg de Franstalige openbare omroep RTBF zich af hoe Franstaligen in Koksijde de verkiezingscampagne beleven.  Uit deze reportage blijkt dat sommige Franstaligen zich ondervertegenwoordigd voelen. Als er Franstalige lijsten zouden zijn, zouden ze daarop stemmen klinkt het. Maar is dat gevoel terecht?

Uit archieven en oude gemeentelijke peilingen blijkt dat er ooit Franstalige lijsten hebben bestaan aan de kust, vooral in Koksijde. Deze hebben nooit electoraal succes gehad. Volgens Patrick Mullier, restauranthouder uit de gemeente, zouden Franstalige lijsten vandaag ook zinloos zijn. “De gemiddelde leeftijd is 55 jaar en het grootse deel van de Franstalige bevolking die zich hier is komen vestigen doet dat in het tweede deel van hun leven, met hun pensioen. Voor hen betekent politiek: een propere stad en niet te veel belastingen”, analyseert hij.

Videospeler inladen...

Ook de huidige Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD, Lijst van de Burgemeester) is absoluut tegen het invoeren van Franstalige lijsten. Hij bevestigt dat deze vroeger geen succes kenden. “Het was een grote flop”, zegt hij. Volgens hem zou dit leiden tot verdeeldheid onder de bevolking. Hij betwist ook dat de Franstaligen zich ondervertegenwoordigd voelen.

Franstalige kandidaten

Er zijn nochtans Franstaligen die zich engageren in de politiek. De RTBF sprak met Bernard Lassoie, afkomstig uit Hornu. Hij kwam enkele jaren geleden op voor de socialistische partij in Jurbeke. Hij woont sinds 2 jaar in Koksijde. Nu komt hij gemotiveerd op voor de SP.A.

Ook op andere kieslijsten zijn er Franstalige kandidaten. Koksijde Vooruit (‘Coxyde en Marche’),  voert campagne in de drie landstalen, dus ook in het Duits. Elwin Van Herck, lijsttrekker van Koksijde Vooruit en met roots in Wallonië, vindt het dan ook vanzelfsprekend dat hun partijprogramma vertaald werd. “Als partij moeten we inspelen op de demografie en diversiteit van Koksijde”, zegt hij. Hij benadrukt wel dat hij de mensen via zijn campagne wil aanmoedigen om zich te integreren en Nederlands te leren.

Kandidaat burgemeester Sander Loones (N-VA) vindt het ongezien dat Koksijdse partijen campagne voeren in het Frans. “Wij willen onze gemeente uitbouwen als een warme, hechte gemeenschap. Dat kan alleen wanneer alle inwoners elkaar begrijpen en dus Nederlands leren”, zegt hij. Hij verwacht dan ook dat politici het goede voorbeeld tonen. En dat nieuwe inwoners zich inburgeren en zich inspannen om de streektaal te spreken. Op de kieslijst van N-VA Koksijde spreekt iedereen alvast uitstekend Nederlands.

Meest gelezen