Videospeler inladen...

Burgemeester van Genk over islamitische school: "Demir vernauwt debat tot hoofddoeken en halal"

"Demir verengt het debat tot hoofddoeken en halal", zegt de burgemeester van Genk Wim Dries in "Terzake",  naar aanleiding van het debat over een mogelijke islamitische school in Genk. "Ze gebruikt dit om de islam te framen in de campagne." De burgemeester van Genk geeft aan dat hij eerder een onderzoek naar de vzw vroeg die het pand voor de school wilde kopen, maar toen het bericht kreeg dat er "geen gevaar was voor de openbare orde".

Er bestaan plannen voor een islamitische middelbare school in Genk. De Turkse organisatie Milli Görüs heeft al een compromis om een gebouw te kopen, een pand van Syntra Genk. De initiatiefnemers zijn naar eigen zeggen nog het geld aan het verzamelen voor de koop, zo'n 2,5 miljoen euro.

Maar volgens Zuhal Demir, staatssecretaris voor Gelijke Kansen en lijsttrekker voor N-VA in Genk, is Milli Görüs een organisatie "die kleuters sluiert, de democratie in gevaar brengt en zich bezondigt aan sharia-denken." Vanmorgen liet haar partijgenoot minister Jambon (N-VA) weten dat Staatsveiligheid de organisatie onderzoekt, na een oproep van Demir: "Ik laat de veiligheidsdiensten, meer bepaald Staatsveiligheid, de VZW’s en geldstromen achter Milli Görüs tegen het licht houden", schreef hij op Twitter.  

De burgemeester van Genk, Wim Dries, een grote tegenstander van Demir bij de lokale verkiezingen in oktober, zegt in "Terzake" dat hij vorige maand al een onderzoek liet voeren bij Jambon. "Ik heb begin augustus een mailtje gekregen van Syntra. Ze vroegen of ik de organisatie kende die een bod op hun gebouw had geplaatst, de Communauté Musulmane de Belgique", zegt de burgemeester. 

Is een advies dat door een burgemeester gevraagd wordt dan minder waard dan dat van een staatssecretaris?

Wim Dries, burgemeester in Genk (CD&V)

Daarna heeft hij contact opgenomen met minister Geens, en minister Jambon. "Ik heb het advies van lokale taskforce van de Staatsveiligheid daarop midden augustus ontvangen. Daarin gaf ook de politie aan dat er geen gevaar was voor de openbare orde, voor veiligheid", zegt hij zelf. Hij is dan ook verrast dat Jambon nu wel een onderzoek opstart. "Is een advies dat door een burgemeester gevraagd wordt dan minder waard dan dat van een staatssecretaris?", vraagt Dries zich af. 

(Lees verder onder de tweet van Wim Dries)

Minister Jambon reageert dat hij inderdaad anderhalve maand geleden een onderzoek startte. Maar hij voer nu een nieuw "bijkomend onderzoek", specifiek over de financiële structuren achter de koop van het pand in Genk. 

(Lees verder onder de tweet van Jan Jambon) 

Verkiezingskoorts

Volgens de burgemeester Wim Dries voert Demir in dit debat vooral campagne voor de lokale verkiezingen in oktober. "Demir verengt het debat tot hoofddoeken en halal", zegt Dries. "Ze gebruikt dit om de islam te framen in de campagne." Op haar beurt reageert Demir op de uitspraken van Dries in "Terzake": "Er is een woord voor wat burgemeester Dries doet. Ik ga het niet gebruiken", schrijft de staatssecretaris op Twitter. 

Meest gelezen